Utnevnelsen er en åremålsbeskikkelse for seks år, og på regjeringens nettsider mandag opplyses det at Bakke-Jensen tiltrer stillingen fra det tidspunkt departementet bestemmer.

Det var avisa iTromsø som først meldte om saken mandag.

Da Fiskeribladet omtalte søkerlisten tidligere i sommer, ble Siri Meling, regiondirektør for Fiskeridirektoratet i sør, utpekt som en favoritt til stillingen av flere kilder Fiskeribladet snakket med.

Ikke på søkerlisten

Det var totalt 16 kandidater som søkte på stillingen tidligere i sommer. Bakke-Jensen sto ikke på søkerlisten, og det var heller ingen søkere som var unntatt offentlighet.

Han fortsetter som statsråd, og kan heller ikke tiltre som fiskeridirektør så lenge han er innvalgt på Stortinget.

– Jeg har store, viktige saker å gjennomføre som forsvarsminister, og nå er min kapasitet fullt og helt konsentrert om forsvarspolitikk. Samtidig er jeg fra Båtsfjord, og sjømatnæringen er en del av mitt dna. Det kommer en dag da jeg ikke lenger er statsråd, og da ser jeg frem til å bruke krefter på fiskerinæringen. Jeg har et brennende engasjement for kysten, sjømatnæringen og lokalt næringsliv, sier Bakke-Jensen i en pressemelding mandag.

Fiskeripolitisk talsperson

Bakke-Jensen har vært stortingsrepresentant siden 2009, og har vært Høyres fiskeripolitiske talsperson. I slutten av 2016 ble han utnevnt som EØS- og EU-minister, før han i 2017 ble forsvarsminister. I perioden 2007–2009 var han ordfører i Båtsfjord. Tidligere i sin karriere har han drevet eget selskap i Båtsfjord og vært både kommune- og fylkestingsrepresentant. Han har utdannelse innen elektronikk for skipsflåten, i tillegg til videreutdanning fra Universitetet i Tromsø og Forsvarets høgskole.

Konstituert direktør

Direktør for Statistikkavdelingen i Fiskeridirektoratet, Per Sandberg, blir konstituert som fiskeridirektør inntil en vikar er ansatt.

– Fiskeridirektoratet forvalter rammebetingelsene for en stor og viktig eksportnæring. Med Frank Bakke-Jensen får vi en fiskeridirektør med stort engasjement for sektoren og erfaring fra både lovgivende og utøvende myndighet. Det har vært en prosess hvor mange kandidater har vært vurdert, med bistand fra et rekrutteringsbyrå. Bakke-Jensen har kommet ut som den anbefalte kandidaten gjennom denne prosessen, sier næringsminister Iselin Nybø i pressemeldingen.

Nåværende fiskeridirektør Liv Holmefjord som har base på Fiskeridirektoratets hovedkontor i Bergen, har sittet i jobben siden 2008, gjennom to åremålsperioder på seks år.