Lofotposten melder at for sjarkfisker Olav Rørtveit fra Ramberg som eier 11-metringen «Omega», ble torskekvotene så små at han ikke så annen utvei enn å ta med familien å flytte til Finnmark. Her får han en adskillig større torskekvote, og etter hvert også kongekrabbekvote.

Rørtveit har ikke egen fartøykvote på torsk og fisker i åpen gruppe. I år kunne han fiske 24 tonn torsk, i tillegg til torsk og hyse. Til neste år er det ventet at disse kvotene blir adskillig mindre.

– Det er utfordrende å være helårsfisker på åpen gruppe. For å prøve å få det til å gå rundt har jeg i år vært tre-fire måneder på Finnmarka, men det er veldig utfordrende familiemessig. Det er ikke greit å være så lenge borte fra familien, sier Olav. Han og samboer Loreta Pukaite har til sammen fem barn.

Han forteller at det er mye lettere å være sjarkfisker i åpen gruppe i Finnmark. Det er mange særfordeler for de i åpen gruppe.

– I Finnmark får jeg nå nyte godt av kystfiskekvoten, eller samekvoten, som den også kalles. I år var den på 16 tonn torsk. I tillegg kommer distriktskvoten, eller Hjeltnes-kvoten som den blir kalt. Den er i år på ti tonn torsk. I tillegg kommer selvsagt hyse og sei, men det er det samme som jeg hadde i Lofoten, forteller Rørtveit til avisen.