Én av fiskerne ble funnet ved en ren tilfeldighet. Den andre fiskeren er lagt inn på Universitetssykehuset Nord-Norge. Fiskeribladet får opplyst mandag at tilstanden hans er alvorlig og stabil. 

– Det er jo ganske så unikt at vi starter en redningsaksjon og så finner en til. Vedkommende som ble funnet først hadde jo hell i uhellet, sier redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til Fiskeribladet.

Mistet AIS-track

Den første meldingen kom inn til Hovedredningssentralen i Nord-Norge klokken 16.10. Den kom fra en båt som lå i Årviksand, der en person var blitt bekymret for en annen båt som lå ute. 

– Han hadde mistet AIS-tracket som han hadde fulgt med på. Han hadde ikke fått kontakt med mobiltelefonen eller på VHF-en, forteller Iversen.

Denne mannen gikk selv ut fra Årviksand og mot området med den siste kjente posisjonen. I tillegg ble fiskebåten «Havbris» dirigert inn fra nordøst. 

Kom over havarist

Iversen satt selv og fulgte med på tracket til de to fiskebåtene og så at «Havbris» ikke gikk helt i den retningen han hadde ventet. 

– Jeg ringte for å høre om de hadde forstått oppdraget. Det hadde han, men fortalte at de hadde observert en båt og tok retning mot den. Det var helt korrekt å gjøre, sier Iversen. 

Like etter hørte de over radioen at denne båten var på vei til å gå ned. 

– Da de kom bort, satt en mann på skroget av båten og kom seg over til dem. Vi var glade og fornøyde og tenkte at her hadde man mer flaks enn ventet, sier Iversen. 

Utvidet søk

Da var klokken 16.46, men etter to minutter får de beskjed om at dette slett ikke var båten de lette etter. 

– Da var det bare å dra på igjen, sier Iversen. 

Hovedredningssentralen utvidet søket, og satte inn fire lokale båter i søk, samt KV «Farm» og redningsskøyta «Skuld». Et NH90-helikopter ble sendt fra KV «Andenes» som lå ved Vesterålen. 

Viktig helikopter

Klokken 18.23 fant redningspersonellet på helikopteret en mann i sjøen og fikk heist ham opp. 

– De startet hjerte- og lungeredning i helikopteret og satte kursen mot Universitetssykehuset Nord-Norge. De var fremme cirka 18.50, sier Iversen. 

– Hvor viktig var det at NH90-helikopteret var tilgjengelig? 

– Uten helikopter tror jeg vi hadde hatt store problemer på to måter. Helikopter kan søke i større område mye mer effektivt. Det andre er at transporten til sykehuset ikke ville gått på langt nær så fort uten. 

Begge redningshelikoptrene var bundet opp i andre oppdrag. 

Kan ha ligget i vannet i tre timer

Da fiskeren ble funnet, hadde han blant annet på seg en varmedress med flyteelementer. 

– Mitt beste anslag er at det har skjedde noe umiddelbart etter tidspunktet for den siste AIS-posisjonen, altså i 15-tiden en gang. Hvis det stemmer, hadde han ligget i vannet bortimot tre og en halv time, sier Iversen. 

Da ulykkene skjedde, var det laber bris fra sydøst og seks minusgrader. 

– Været var ikke så ille i den forstand. Antakelig var det ganske heftige dønninger inn fra nordøst, sier redningslederen som forteller at de hadde greie søkeforhold. 

Det ble observert noe vrakgods i området, men om det kom fra båt nummer en eller to, kan ikke Iversen svare på. 

Viktig nødutstyr

Redningslederen forteller at det ikke kom noe nødpeilesignal fra noen av båtene. Han vet med sikkerhet at den ene båten ikke hadde nødpeilesender. 

– Går du først over bord fra en enmannssjark og sjarken har motoren gående, har du ikke så mye du skulle gjort. Hvis en sjark går rundt, er nødpeilesender det eneste effektive, sier Iversen og opplyser om at det finnes sendere som utløses på et visst dyp, og kan gi identitet og ganske raskt posisjon. 

– Det er utstyr som absolutt kan redde liv. 

– Viktig å passe på hverandre

KV «Farm» var bare en time unna da ulykken ble meldt inn søndag, og skipssjef Tor Anders Puck roser fiskerne for å ha passet på hverandre.

– Det var en annen fisker som så at båtene forsvant fra AIS-bildet. Hadde ikke vedkommende vært observant og meldt dette inn til Hovedredningssentralen, er det ikke sikkert at vi hadde kommet så raskt til. Det viser hvor viktig det er at fiskerne følger med hverandre, sier Puck. 

Han mener dette også viser hvor viktig trafikkovervåkningssystemet AIS er.

KV «Farm» har mandag formiddag søkt etter vrakdeler i området, men skipssjefen forteller at de ikke har funnet noe.

– Vi avventer nå hva vi skal gjøre, sier han på telefon fra søksområdet.