Da Mattilsynets inspektører sjekket 15 fiskehandlere i Oslo, Asker og Bærum i vår, var det bare fire som fikk godkjent, skriver Dagbladet.

Fiskerester på kassaapparatet. For varm temperatur i kjøledisken. En vask full av gamle og skitne klær, og en oppvaskavdeling som var utilgjengelig, fordi den var blokkert av brukte fiskekasser, var noe av det som ble avdekket, ifølge avisen.

Stort forbedringspotensiale

Heidi Stuve, fungerende seksjonssjef i region Stor-Oslo i Mattilsynet, sier forbedringspotensialet er stort.

- Stengevedtakene gjaldt manglende rutiner for blant annet renhold. Når vi stenger er det såpass store mangler at det kan være fare for liv og helse. Dette er det strengeste virkemiddelet vi har, sier hun til Dagbladet.

På besøk sjekket Mattilsynet rutiner for merking, sporbarhet, kjøling, håndtering og forurensningsfare, personlig hygiene, renhold av utstyr, samt renhold- og vedlikehold av lokalene.

- Fiskebutikker håndterer mye uemballert lett bedervelig mat, og det er en stor grad av hygienisk risiko knyttet til driften. Flere av virksomhetene har også produksjon av fiskemat, som krever spesielle hensyn, forklarer hun videre.

Ferskvaredisk. Foto: Ill.foto Kjersti Binh Hegna

Positive til besøk

Flest mangler og varsel om vedtak er knyttet til merking av sjømat i disk, dette gjelder hele elleve av de 15 fiskehandlerne.

Åtte hadde ikke tilstrekkelig kjøling av sjømat i disk, mens sju hadde mangelfullt renhold og vedlikehold. Én virksomhet hadde ikke god nok sporing av sjømaten de solgte, mens fem av femten fikk anmerkninger på håndtering og forurensningsfare eller personlig hygiene.

Til tross for at Mattilsynet fant flere mangler, var inspeksjonen en positiv opplevelse for de fleste bedriftene.

- De var veldig høflige og ydmyke, og det er fint at de sjekker og at vi kan ha en hyggelig dialog, Christopher Bergman Lossius, daglig leder på Fjelberg fisk og vilt, til Dagbladet.

To fiskehandlere ble stengt på dagen, Grorud fisk og vilt og Sjøveien Asker.

- Vi har skiftet ut og fornyet kjølemaskiner og utstyr og åpner 23.08, skriver Sjøveien Asker i en melding til Dagbladet.

Butikken på Grorud har stengt dørene for godt. Da Grorud fisk og vilt fikk dette vedtaket, besluttet eierne i våres å legge ned bedriften etter 57 års sammenhengende drift.

Også Nils Pedersen hos Lambertseter fisk og vilt er positiv til Mattilsynets besøk.

- De var veldig ryddige folk som var her, og det var ikke noe tull. De gikk igjennom mye, og det eneste de fant var at jeg ikke hadde vært flink nok til å merke fisken, sier Pedersen til Dagbladet.

Disse virksomhetene ble kontrollert

Hastevedtak - stenging:

Sjøveien Asker

Grorud fisk og vilt (nå stengt for godt)

Varsel om vedtak som strengeste virkemiddel:

Tjuvholmen Sjømagasin

Oslo Fisk og Vilt

Flyvefiskens eftf.

Sjømat Spiseri

Lambertseter Fisk og Vilt

Jensvoll fisk

Gutta fra havet

Georg A. Nilsen

Vulkan fisk

Ingen eller bagatellmessige mangler:

Oslo fisketorg (Pipevika)

Vinderen Sjømat og Delikatesse

Fiskeriet Youngstorget

Fjelberg fisk og vilt