I juni 2008 innvilget NVE konsesjon for vindkraftverket Havsul I rett utenfor Mørekysten. Planen var å bygge og drive et offshore vindkraftverk med total installert effekt på 350 MW i det som nå er Ålesund og Aukra kommune. Vedtaket ble påklaget, og Olje- og energidepartementet opprettholdt NVEs vedtak med noen mindre endringer av nettilknytningen til anlegget.

Utdatert

- Mye har skjedd på 12 år og konsekvensutdredningen som lå til grunn for opprinnelig konsesjon må anses utdatert på en rekke punkter. Det sier avdelingsleder Espen Jacobsen i Fiskebåt, i en pressemelding.

Fiskebåt har nå har sendt en klage på at vindkraftprosjektet Havsul I har fått utvidet frist for igangsettelse.

I klagen som er rettet til Olje- og energidepartementet, ber Fiskebåt om at Havsul I AS sin søknad om utsatt frist for igangsettelse for prosjektet Havsul I, avslås.

Espen Jacobsen, avdelingsleder i Fiskebåt Foto: Fiskebåt

Ivareta fiskeri

Det viktigste ankepunktet for Fiskebåt er at det ikke er blitt tatt nok hensyn til fiskeriinteressene.

Fiskebåt viser til at etableringen av vindkraftanlegget er tenkt lokalisert i et viktig gyte- og oppvekstområde for norsk vårgytende sild. Norge som høster og forvalter denne silda i samarbeid med andre nasjoner, har et særskilt ansvar i denne sammenheng å forsikre seg om at bestanden ikke blir skadelidende, mener Fiskebåt.

- Hensynet til fiskeriene må derfor vektlegges tungt, noe vi mener ikke har vært tilfelle når opprinnelig konsesjon for vindkraftverket Havsul I ble innvilget, sier avdelingsleder i Fiskebåt Espen Jacobsen.

Støy og endring av strømforhold

Fiskebåt viser videre til mangelfullt kunnskapsgrunnlag om havvind, og at installering av særlig bunnfaste vindturbiner vil virvle opp bunnsedimenter og skape mye støy - samt endring av strømforhold.

«I tillegg til støy under bygging vil vindturbiner i drift avgi støy til vannmassene rundt. Det er lite undersøkt hvordan slik støy påvirker livet i havet rundt vindkraftverk. Fiskebåt forutsetter at slik forskning foreligger før en eventuell utbygging begynner», heter det i klagen.

Fiskebåt viser også til at etablering av vindkraftanlegg også vil medføre utslipp av miljøskadelige gifter som blant annet olje og plast (mikroplast fra anleggets konstruksjon på grunn av slitasje). Fiskebåt forventer derfor at all utbygging til havs følger et føre-var perspektiv.