Fiskarlaget: Ueren overlever ikke å bli sluppet ut igjen
Fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsen reagerer på at 41 prosent av registrert turistfiskefangst ble sluppet ut igjen.
Tviler på overlevelse
Kjell Ingebrigtsen, leder i Norges Fiskarlag, reagerer på hvor mye av fisken som er sluppet ut.
– Uer er jo en art som ikke vil ha mulighet til å overleve når du slipper han ut igjen. En del av seien kan overleve, men på langt nær alle, og det er akkurat det samme med torsken, sier Ingebrigtsen.
Likhet for loven
Han viser til havressursloven som slår fast at all fisk skal bringes på land, og at det er forbudt å slippe ut dø eller døende fisk.
– Vi har eksempler på fiskere som er filmet der de har sluppet to-tre fisker på havet og blitt bøtelagt i 10.000 kronersklassen. Hvorfor gjelder ikke loven for turistfiskerne? spør Ingebrigtsen, som etterspør likhet for loven.
Tydeligere regelverk
Ingebrigtsen tar utgangspunkt i at en uer er i overkant av 1 kilo. Når 7960 uer er sluppet ut igjen, mener han at det kan dreie seg om rundt 10 tonn som er sluppet ut igjen på havet.
– Det er en art som er sterkt regulert, og så får det ingen reaksjoner, sier Ingebrigtsen.
Fiskarlagslederen mener det er bra at myndighetene har innført et regelverk for rapportering.
– Resultatene vi har fått, viser at det er behov. Regelverket må bli enda tydeligere, sånn at dette ikke skjer igjen, sier han.
Mer forskning
Ingebrigtsen etterspør bedre forskning på hvorvidt fisk overlever å bli sluppet ut igjen.
– Catch-and-release er en sak som er omdiskutert, fordi vi er usikre på hvor stor overlevelsen er.
– For det første etterlyser vi sterkere forskning på dette. Når det gjelder å forby over natta, synes jeg det vil være feil, for vi må ha fokuset på hva som skjer med fisken, sier Ingebrigtsen.
Tar tid
Statssekretær Roy Angelvik (Frp) skriver i en epost til Fiskeribladet at det positivt at det for første gang finnes en formell oversikt over omfanget og fangst i turistfiskenæringa. Han mener dette er et viktig utgangspunkt til å kunne vurdere flere forvaltningstiltak på lengre sikt.
– Dette er et første generasjons regelverk, så det må kunne forventes at det vil ta litt tid før man er oppe og stå. Selv om yrkesfiske og turistfiske begge er avhengig av fisk, er det likevel vesentlige forskjell i utøvelsen av regulering overfor næringene. Yrkesfiskerne har lang historikk i å kunne forholde seg til regler, det samme kan ikke sies for turistfisket ennå, skriver Angelvik.
Årsak til gjenutsetting
Når det gjelder fang og slipp, presiserer statssekretæren at det finnes ulike innfallsvinkler til denne problematikken.
– Tallene fra Fiskeridirektoratet sier for øvrig ingenting om årsaken til gjenutsettingen av fisken. Det kan være flere faktorer som spiller inn. For eksempel så har vi i dag bestemmelser om minstemål som pålegger fang og slipp ved fangst av fisk under minstemål, så lenge fisken er levedyktig, skriver Angelvik.
Kunnskap på spres
Han mener det også kan være at det er mangel på kunnskap som gjør at noen slipper ut fisk, som for eksempel uer.
– Det er derfor viktig at det spres mest mulig kunnskap om reglene som gjelder for ved fritids- og turistfiske i Norge. Der har turistfiskevirksomhetene et ansvar. Det viktigste nå er å la de nye reglene om turistfiskevirksomheter få virke over en stund. Vi må kunne vurdere tallmateriale og data på en slik måte at vi kan få mer sikker kunnskap, for igjen kunne vurdere andre spesielt rettede tiltak der det er behov for det.
Turistfiske-regler
- Fra 1. januar 2018 må alle turistfiskevirksomheter som oppfyller bestemte kriterier registrere seg hos Fiskeridirektoratet.
- Dette gjelder bedrifter som er momspliktige og har inntekt på turistfiske i sjø på minst 50.000 kroner i året.
- Virksomhetene skal også rapportere gjestenes fangster til direktoratet minst en gang i måneden.
- En egen forskrift om hvordan rapporteringen skal skje har vært på høring, og departementet har etter dette bestemt at rapporteringen skal gjelde for fem arter og i antall fisk som tas.
- Enkeltmannsforetak og bedrifter som bare driver med én båt og har omsetning fra turistfiske, skal også kunne registrere seg for at fiskerne deres skal kunne ta 20 kilo fisk med ut av landet.