Norges Fiskarlag melder at arbeidsgruppen HMS i fiskeflåten vil gjennomføre et forprosjekt for å se på utvikling av et standardisert system for nødstopp med varsling for fiskefartøyer under 15 meter. Arbeidsgruppen søker nå to fiskere om bistand i forprosjektet, som spesielt tar sikte på å sikre enefiskerne bedre, viser Fiskarlaget til.

Kan bli et krav

Gruppen ledes av Sjøfartsdirektoratet. Den består blant annet av Fiskarlaget, Kystfiskarlaget, Sjømannsforbundet, SINTEF, samt sjøtrygdelagene, og jobber med tiltak for å øke sikkerheten i flåten.

Fiskarlaget viser til at bakgrunn for utredningen av nødstopp er at Statens havarikommisjon for transport tilrår at Sjøfartsdirektoratet vurderer å innføre krav til nødstoppanordning for framdrift på fiske- og fangstfartøy under 15 meter.

Nødstopp

Gruppen har diskutert et eventuelt påbud om en slik anordning med bakgrunn i analyser av syv teinefiskeulykker i perioden 2010–2018 hvor alenefiskere omkom.

Uten elektronisk nødstopp eller annet tilsvarende vil man ikke ha mulighet til å ta seg opp i båten igjen dersom man faller over bord med framdriftsmaskineriet i gang. Et nødstoppsystem vil også avverge et fartøys eventuelle ubemannede ferd etter ulykken, påpeker arbeidsgruppen.

Kan berge liv

- Fiskarlaget er positiv til å delta inn i en prosjektgruppe og så ønsker vi å utfordre engasjerte fiskere til å delta i et slikt prosjekt, sier fagsjef Joakim Martinsen, som mener prosjektet kan bidra til at liv berges.