Det skriver avisen Fremover.

De fem oppholder seg på karantenehotell i Narvik. Dette er personer som kommer hit i busser, minibusser og privatbiler.

– Det betyr at det er stor fare for smittespredning hvis en av dem som er på bussen er smittet. På grensen blir de registrert og sendt i karantenehotell. Der gjelder klare regler for hva som er tillatt og hva som ikke er tillatt. Det har disse brydd seg lite om, sier smittevernlege Thomas Hultstedt til avisen.

Ikke brydd seg

– Dette er personer som har et helt annet forhold til covid-19 og smittevernregler enn det vi har her i Norge. De har skrevet under på et skjema før de reiste oppover hit der de godtar våre vilkår for smittevern. Det vil si at de skal overholde smittevernreglene som gjelder her. Det har de ikke kultur for, så de har ikke brydd seg om å holde seg på sitt eget rom, slik de skal, fortsetter han.

Blant annet skal de ha stått i grupper ute og røkt og de har oppholdt seg i grupper inne på hotellet. Det har de fått klar beskjed om at det ikke er lov. Når det gjelder smitten, så var de smittet før de kom til Norge. De testet seg dagen etter ankomst og testet da positivt, sier Hultstedt.

For at beboerne på karantenehotellet skal respektere reglene, og for at smitten ikke skal spre seg, har Sivilforsvaret satt opp vakter på hotellet.