Fiskeribladet snakket fredag ettermiddag med mannskapet ombord i «Fay» i forbindelse med levering av fangst i Skarsvåg i Finnmark.

Ken-Åke Grahn fra Averøy. Foto: Tidens Krav

Skipper og eier Ken-Åke Grahn sa han var godt fornøyd med både båt og kvalitet på fisken som autolinebåten leverte til mottaket på lille julaften.

– Vi har hatt «Fay» i fiske i et halvt år, og er godt fornøyd, uttalte Grahn til Fiskeribladet i går, fredag.

Frem til juli drev rederiet prøvefiske, og fintilpasset båt, bruk og fabrikk. Erfaringen så langt var god.

NYBÅT: «Fay» fra Kristiansund var klar for fiske i fjor og ble døpt hjemme i Kristiansund. Foto: John Kraakenes

20 tonn

Lille julaften landet «Fay» 20 tonn fisk netto til mottaket på Skarsvåg. Av dette var tre tonn flott skrei på 2,5+ kilo.

– Noe rundt der, ja, sier Grahn og forteller at det ble fangstet på Nordkappbanken, med litt varierende størrelser på torsken.

49 prosent av Kenfish eies av Leif Inge Karlsen, mens Grahn er majoritetseier, med 51 prosent. I år slo Kenfish, AS Aalesundfisk og de nye mottakene Vardø Fiskeriservice AS og Skarsvåg Fiskeriservice AS seg sammen om Aalesundfish Holding, et selskap som skal følge fangsten fra sjø til sluttbruker. Nøkkelord er kvalitet - og høyere pris. Kenfish eier 49 prosent i selskapet, der Terje Kjølsøy er administrerende direktør.

«Fay» lander altså fangsten på hjemmebane.

Feiret jul ombord

Mannskapet på «Fay» feiret jul om bord og steminngen var god opplyste Grahn til Fiskeribladet fredag.

– Vi har en fantastisk kokk om bord som serverte pinnkjøtt julaften, fortalte Grahn.

Mannskapet er fast ansatt, og god bevertning om bord er viktig la han til.

Fire dager etter julefeiringen om bord gikk altså båten ned utenfor nordøst av Honningsvåg, lørdag formiddag, og mannskapet måtte kaste seg i redningsflåten.

Til alt hell gikk det bra med samtlige ombord, etter at et redningshelikopter fikk alle 12 opp og i sikkerhet i en svært rask og effektiv redningsoperasjon.

Mannskapet befinner seg nå på hotell i Honningsvåg og har fått tilbud om eventuell bistand fra kommunen kriseteam dersom det skulle være behov.