På oppdrag fra Havforskninginstituttet der de skulle renske havbunnen for tapte fiskeredskaper, fant selskapet Green-Bay AS en hornmine (se video øverst i saken).

– Jeg skjønte det var en mine med en gang jeg så den, forteller Steinar Torjussen i en artikkel på instituttets nettsider.

Han var ute med kollega Ove Olsen i Green-Bay AS da minen ble oppdaget.

– Vi har funnet håndgranater før, men ikke hornminer som denne. Den må være på 200–300 kilo, minst, forteller Torjussen om minen som ble funnet på nærmere 45 meters dyp utenfor Tromlingene i Arendal.

Torjussen og kollega Ove C. Olsen kontaktet politiet, som igjen kontaktet Forsvaret. De identifiserte minen som en hornmine, skjønt Torjussen allerede hadde identifisert den temmelig raskt selv.

– Ja visst, det står en helt lik en i Pollen i Arendal (bryggeområde, red.anm.), så jeg skjønte den var stor med en gang.

En hornmine har fått navnet pga. «hornene» som detonerer minen ved sammenstøt med fartøy, og var flittig benyttet under annen verdenskrig.

Politiet kontaktet Forsvaret om funnet utenfor Tromøya, og har fått nøyaktige koordinater av Torjussen og Olsen for å kunne planlegge uskadeliggjøring.