Fangstdagboka: - Fortsatt like ille!

- Det kommer til å bli minst like avslørende for Fiskeridirektoratet som for oss fiskere når direktoratet nå skal begynne å håndheve reglene for elektronisk fangstdagbok, sier leder Einar Meløysund i Nordland Fylkes Fiskarlag.

Meldingen fra fiskerimyndighetene om at ”unntakstilstanden” når det gjelder Elektronisk rapportering (ERS) nå er over, blir ikke godt mottatt i fylkeslaget. –Vi mener akkurat det samme som før. At det har vært stille om denne saken en stund, skyldes nettopp at regelverket ikke har vært håndhevet. Absolutt ikke at ting har gått seg til og at vi nå er innstilt på å godta dette alt for omfattende pålegget, understreker Meløysund.

Les:
Uten problemer?
Fiskeridirektoratet har hele tiden hevdet at det aller meste har gått som det skulle etter at elektronisk fangstdagbok ble innført for flåten helt ned til 15 meter. Men man innvilget likevel fiskerne en overgangsperiode der rapportsystemet har vært kjørt, men reglene ikke fulgt opp med reaksjoner mot fiskere som gjorde feil.
Rot i Bergen?
- Min erfaring i den tiden som er gått, er at direktoratet selv har hatt minst like mye rot i systemene som jeg har hatt. De som arbeider ut mot oss fiskere i direktoratet er hyggelig og gjør sikkert sitt beste. Men ting fungerer jo slett ikke slik de skal. Det betyr forsinkelser og irritasjon for oss på feltet, sier Meløysund, og melder at han ved siste forsøk, i helga, ikke fikk svar hos det døgnåpne direktoratet i det hele tatt.
For mange meldinger
En form for enkel elektronisk fangstdagbok har han og fylkeslaget ikke sterke motforstillinger mot. – Men i dag er det alt for mange og omstendelige meldinger. Det samme som vi skrev i den gamle dagboka må da være evig nok, når man i tillegg har sporing. Her må det justeringer til.
- Vi har også betydelige problemer når dekningen på det aktuelle sambandet ikke er god. Da risikerer vi å bli ”lovbrytere” alle mann, når regelverket nå skal håndheves. Det er helt uakseptabelt, uansett hvilken båttype man er på, sier Meløysund.
Får ikke fri
- I tillegg tar fangstdagboka nå verdifull fritid som jeg som skipper trenger når vi går til og fra feltet. I stedet for å kunne slappe av litt, så blir jeg opptatt med å sitte framfor datamaskinen og skrive inn meldinger – og ikke minst: Å vente på svar fra direktoratet. Legger man så til at både jeg og andre fiskere med jevne mellomrom opplever at datamaskinene streiker og låser seg, så bør ingen tro at fangstdagboka er velkomment ekstraarbeid i fiskeriene, sier fylkeslagsleder Meløysund.

(Vilkår)
Publisert 10. January 2012, kl. 16.00Oppdatert 10. January 2012, kl. 16.00