Årsaken er at den nå brukes som topping på sushi skriver Norges Sjømatråd i en pressemelding torsdag. Ifølge dem har verdien på silderogn økt med 142 prosent bare i år.

– Det er så langt i år eksportert 5 300 tonn silderogn til en verdi av 392 millioner kroner. Dette er en økning i volum på 40 prosent. Verdien har økt med hele 142 prosent, sier Jan Eirik Johnsen, ansvarlig for pelagisk strategi ved Norges sjømatråd i pressemeldingen.

Han forteller at prisen ligger på over 100 kroner kiloen i eksportpris til noen av markedene. Den største etterspørselen har hittil i år kommet fra Sør-Korea, Kazakhstan og Japan.

John Eirik Johnsen, ansvarlig for pelagisk strategi ved Norges sjømatråd. Foto: Pressefoto

Islandsk lodderogn

Årsaken til dette skal være en utbytting av lodderogn til fordel for silderogn.

– Island har vært en stor leverandør av lodderogn, men stopp i loddefiske over flere år og tomme lager har sendt etterspørselen etter silderogn i været, sier Jan Eirik Johnsen.

Ifølge Norges sjømatråd skal silderogn og lodderogn være svært like på smak og utseende, og dermed egner seg godt som topping på sushi.

– Starten på et godt eksportprodukt

Norges sjømatråd skriver at det nå eksisterer ti silderognfabrikker langs kysten i Norge, mens det for få år siden kun var to fabrikker.

– Vi tror silderogn er starten på et godt eksportprodukt fra Norge som kan holde seg over tid, sier Johnsen.

De skriver også at det internasjonale havforskingsrådet (ICES) anbefaler at loddefisket stenges i 2021 også - så sildeeventyret har mulighet til å fortsette.