Han er en av naturbrukselevene fra Austevoll og Fusa videregående skoler som stortrives som garnfiskere om bord i skolebåten «Stø kurs».

Med tanke på det spesielle året Norge og verden er inne i, var det lenge uklart om det ble noe av den tradisjonsrike turen til Lofoten i regi av Austevoll videregående skole.

Men med gode smitteverntiltak om bord, bomuligheter i båten og koronatesting før avgang, kunne de første elleve elevene og tre voksne mønstre på og seile de om lag 660 nautiske milene fra Austevoll til Ballstad i Lofoten andre uken i februar.

– Fin tur

Turen nordover ble en opplevelse for hele mannskapet, og på de to og et halvt døgnene det tar å seile kysten nordover, fikk elevene bare et par timer med litt rulling, der enkelte fikk kjenne på sjøsyken.

– Men det gikk helt fint. Det var en utrolig fin tur, forteller Didrik Boye Tellnes fra Ågotnes. Han stortrives om bord, liker fellesskapet og er helt sikker på at han skal bli fisker.

– Jeg liker å være på båt, og synes det er spennende å fiske. Så får vi se om det blir med garn, eller jeg satser på å få plass på en større båt, forteller Didrik. Han forteller at fangstene den første tiden ikke har vært det helt store, og at skreien ennå ikke har inntatt havet ved Ballstad, der «Stø kurs» har sin base.

– Men det er blitt litt. Mest torsk og sei, forteller han.

Sara Landa, Sanna Hope, Odin Steinnes Kårbø og Didrik Boye Tellnes stortrives som garnfiskere i Lofoten. To uker på skolebåten «Stø kurs er et høydepunkt i skoleåret for elevene fra Austevoll og Fusa videregående skoler. Foto: Bjørn Kåre Rabben

Travle dager

To andre elever som har funnet seg godt til rette med fiskerlivet, er jentene Sara Landa fra Halsnøy og Sanna Hope fra Bergen. De forteller at det unge mannskapet på «Stø kurs» har mange plikter, og at det er god læring i det å skulle være ansvarlig for både matlaging, vasking og alle viktige rutiner om bord, i tillegg til fiskeriene.

Når Fiskeribladet snakker med jentene er det lørdag kveld, og dagens fangst er blitt levert ved Nic Haug AS i Ballstad.

– I dag ble det mest sei, men vi får også en del lange, hyse og kveite, forteller de.

– Vi er nok litt tidlig ute her i Lofoten, og det vil nok bli mer fisk på dem som kommer i de neste puljene. Men det er fint likevel, forteller de. Begge trives godt på havet, og kan godt tenke seg å satse videre på en karriere i fiskeriene.

Sanna Hope, Andreas Furelid Johnsen og Thomas Lyngøy står klare. Foto: Privat

Viktig forsmak

Lærer Bjørn Kåre Rabben skryter av ungdommene, og er veldig glad for at det lot seg gjøre å få gjennomføre årets fiskeritokt.

– Min gruppe fikk ikke reist nordover i fjor på grunn av koronasituasjonen, og det var savnet.

Turen til Lofoten er et høydepunkt i skoleåret både for elever og lærere. Det er en viktig forsmak på arbeidslivet, der elevene virkelig får lære hva det betyr å drive fiske. Elevene har ansvar for det aller meste om bord, som matlaging, vaskerutiner og de har brovakter. Vi voksne har overoppsynet, men det er viktig at elevene får prøvd seg og at de får ansvar for det daglige, forteller Rabben.

Kvote

Det er totalt tre puljer med naturbrukselever fra skolene Austevoll videregående skole og Fusa videregående skole som skal nordover, og hver gruppe får to uker om bord. Skolen på Austevoll er prosjekteier, men elever fra Fusa som skal gå VG2 fiske og fangst på Austevoll neste skoleår inviteres også med på turen. Torskekvoten deres er i år på totalt 41,4 tonn, og selv om fangstene ikke har vært det helt store for den første puljen, vil det nok øke på når skreien etter hvert når innersiden av Lofoten for fullt.

– Sånn sett skulle vi kanskje vært med en av de siste puljene. Men da hadde vi ikke fått være med på reisen nordover. Neste pulje kommer med fly, forteller Sanna og Sara.

Den første fisken er kommet om bord, og skal leveres ved Nic Haug AS i Ballstad. Foto: Didrik Boye Tellnes

Garndrift

Fra skolebåten «Stø kurs» er det garndrift som gjelder, og selv om mange av elevene kommer fra et fiskerimiljø der ringnotflåten står sterkt, mener både elever og lærer at erfaringen med garnfiske i Lofoten er gull verdt.

– Det er viktig å få prøvd litt forskjellig, konkluderer Didrik. Og jentene Sanna og Sara, som puster ut etter en lang lørdag på havet, gleder seg allerede til å komme seg ut på feltet igjen over helga. Søndag er vaskedag, og åpenbart ikke like spennende. De skulle mye heller vært ved garnlenkene – klare for å få dratt om bord neste fangst.