Fiskeridirektoratet kan nå disponere sine folk ute i felten på en måte som skal gjøre kontrollen mer effektiv og uforutsigbar. I første omgang vil 14 kontrollteam langs kysten i nord bruke sine mer fleksible arbeidsmuligheter i det pågående arbeidet med vinterfisket. I stedet for et opplegg som ligner vanlig kontorarbeidstid, skal disse inspektørene opptre mer som sine kolleger på sjøtokt, der arbeidstiden i større grad tilpasses de konkrete oppdragene.

Utgangspunktet er en ny avtale mellom direktoratet og de ansattes organisasjoner, opplyser Fiskeridirektoratet i en pressemelding tirsdag.

Hele året

-Intensjonen er at avtalen skal kunne benyttes gjennom hele året, og ikke kun være rettet mot torskefisket. Vi ser for oss at dette for eksempel vil være en måte å gjennomføre ressurskontroll på også rettet mot blant annet fisket etter kongekrabbe, seinotfisket, blåkveitefisket og sildefisket, sier seksjonssjef Bjørn Håvard Rønnevik i Fiskeridirektoratet region Nord, i en uttalelse.

Mer for pengene

Fra fiskersiden har det lenge vært etterlyst mer målrettet innsats fra direktoratets kontrollører, i tråd med den risikobaserte tilnærmingen som har vært framholdt i mange sammenhenger. Tilstrekkelig med ressurser har i så måte vært en utfordring, og Rønnevik mener det nå skal bli mulig å drive mer effektiv kontroll innenfor de rammene som står til disposisjon.

Han mener også den endringen som nå kommer, vil være et skritt mot å kunne ta i bruk de mulighetene som er trukket opp i departementets kontrollmelding.

Omregningsfaktor

Akkurat nå er naturlig nok torskefisket mest i søkelyset, og inspektørene i nord har fått assistanse fra kolleger i direktoratets avdelinger lenger sør på kysten.

– Basert på risikovurderinger vil vi kunne dekke ulike områder i hele regionen. Kontrollene vi utfører framover mot påske vil i hovedsak dreie seg om temaer som merking og adskillelse av fangster, kontroll av sluttsedler og problematikk rundt omregningsfaktoren. I tillegg vil vi selvsagt se på uregistrerte, feilregistrerte og ulovlige landinger, sier Rønnevik.