Ingen ting er avklart etter det amerikanske presidentvalget som sto mellom sittende president Donald Trump (R) og tidligere visepresident Joe Biden (D) i går, 3. oktober. Både Høyres fiskeripolitiske talsperson Tom-Christer Nilsen, KrFs fiskeripolitiske talsperson Steinar Reiten og Venstres fiskeripolitiske talsperson André Skjelstad, mener en Biden-seier er klart best for norsk sjømat.

Påsto han vant

Tidligere i dag ble utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) bedt av VG om å kommentere USA-valget.

Hun svarte nøytralt: «Vi ser frem til å videreføre det gode samarbeidet vi har med USA med den som velges til president».

Steinar Reiten, fiskeripolitisk talsperson i KrF. Foto: Daniel Mork, Furuveien. 18F

Det at Trump i dag morges erklærte seier mens det fremdeles er uklart hvem som faktisk vinner valget, kom som en forventet bombe på hele verden.

– Det som skjer nå er bare tragisk. Og da snakker jeg som en veldig god venn av USA, som jeg anser å ha vært en garantist for vår egen frihet, sier Reiten.

Proteksjonisme

Reitet påpeker at et lite land som Norge er avhengig av åpne og gode handelsforbindelser.

Erfaringer med Trump går i motsatt retning der proteksjonisme er et stikkord, mener han.

– Derfor vil verdenshandelen, og også norsk sjømateksport, være bedre tjent med Biden som president, sier han.

Tom-Christer Nilsen, fiskeripolitisk talsperson i Høyre Foto: Nils Torsvik

Høyres fiskeripolitiske talsperson, Tom-Christer Nilsen, sier at norsk sjømatnæring er avhengig av at internasjonale spilleregler følges.

– All usikkerhet og risiko er negativt for eksporten og vil føre til uro, høgere pris på forsikringer og garantier. Dette vil igjen påvirke både pris og etterspørsel etter sjømat, sier Nilsen.

Nilsen sier at Biden er best for norsk sjømatnæring. Det blir mindre proteksjonisme og utfordringer av internasjonale handelsavtaler med Biden som president, mener han.

Forutsigbarhet

Skjelstad, Venstres fiskeripolitiske talsperson, viser til at norsk sjømatnæring trenger forutsigbarhet i de internasjonale markedene.

– Biden står for frihanden. Norsk sjømatnæring vil derfor være bedre tjent med Biden enn Trump som president, mener Skjelstad.

Skjelstad legger til at for Norge som sjømatnasjon, er det viktig å ha samarbeid med USA uavhengig av hvem som vinner valget.

Venstres fiskeripolitiske talsperson, André Skjelstad. Foto: Ned Alley

Geir Pollestad (Sp) er leder for Stortingets næringskomité.

Pollestad reaksjon på valgthrilleren er at det er helt utrolig at Trump har erklært seier før opptellingen av stemmene er ferdig.

– Det er så langt unna som mulig det vi tenker på når det gjelder å gjennomføre et demokratisk valg. Vi får bare håpe på en klar vinner, sier han.

WTO viktig

Pollestad trekker fram hvor viktig det er å ha en president i USA som slår ring om Verdens handelsorganisasjonen, WTO, for å få til felles spilleregel om handel.

For Sp er ikke alt med WTO bare fryd og gammen, men WTO er viktig for å få til en fungerende verdenshandel, påpeker Pollestad.

Leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp). Foto: Einar Lindbæk

Norsk sjømateksport vil tjene på felles spilleregler. Blant annet av den grunn er en president Biden bedre for Norges nest viktigste eksportnæring, sier han.

Biden best

Cecilie Myrseth, Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson, sier hun frykter mer for det amerikanske demokratiet enn hun gjør for konsekvensene en amerikansk president har for den norske sjømateksporten.

Cecilie Myrseth er fiskeripolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Foto: Anders H. Furuset

– Det vi opplever nå er skremmende. Vi visste at det kunne skje, men det er allikevel sjokkerende.

Myrseth sier at Biden som president med hans tanker om stabilitet og det å inngå handelsavtaler er langt bedre for norsk sjømatnæring enn fire nye år med Trump.

Les også: