Advokatfirmaet Selmer har siden starten av desember gjennomført en full uavhengig granskning av den såkalte varslingssaken i Norges Fiskarlag. Nå har Selmer levert sin rapport som mandag 8. mars ble behandlet av Landsstyret i organisasjonen. Det melder Fiskarlaget i en pressemelding fredag.

Krevende sak

Det var i desember i fjor at Dagbladet gjorde det kjent at Norges Fiskarlag hadde fått et varsel om seksuell trakassering fra en kvinnelig ansatt i Fiskerlaget. Det er en sentral tillitsvalgt i organisasjonen som skal ha trakassert kvinnen.

- Dette har vært en krevende sak for alle involverte. Når det ble stilt spørsmål om sider av Fiskarlagets håndtering, var det viktig å få alle tilgjengelige fakta på bordet, sier leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen.

Offentliggjør ikke rapporten

I pressemeldingen viser Fiskarlaget til at rapporten ikke blir offentliggjort «fordi den omhandler en varslingssak og informasjon som i stor grad er taushetsbelagt».

Granskningsutvalgets mandat har vært:

Å redegjøre for håndteringen av varslet, herunder avtaler inngått, varslingsrutiner i Fiskarlaget, om varslets håndtering har vært forsvarlig, om saken burde vært politianmeldt, samt spørsmål knyttet til omvarslets posisjon har vært håndtert i henhold til regelverket.

Fiskarlaget viser i meldingen til at granskingsutvalget har konkludert med at:

• Fiskarlagets håndtering av varslet var forsvarlig og i samsvar med dagjeldende lovverk og retningslinjer i Fiskarlaget. Saken har vært håndtert som en varslingssak.

• Undersøkelsene av varselet ble avsluttet på bakgrunn av avtale inngått mellom varsler, omvarslet og Fiskarlaget.

Fiskarlaget viser i pressemeldingen til at det «etter granskningsutvalgets vurdering var det forsvarlig av Fiskarlaget å inngå avtalen. Avtalen ble fremforhandlet mellom varsler, omvarslet og Fiskarlaget».

Videre konkluderer granskningsutvalget med at:

• Fiskarlagets Servicekontor AS overholdt ikke i tilstrekkelig grad sin omsorgsplikt for varsler og sikret et forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø i tiden fra varslet ble inngitt og frem til avtalen var inngått. • Fiskarlaget hadde ikke rettslig plikt til å politianmelde saken.

• Fiskarlaget hadde ikke rettslig grunnlag for å suspendere eller ekskludere omvarslet som følge av varslingssaken mens undersøkelsene fortsatt pågikk.

- Det har vært viktig for oss å lære av denne saken. Når rapporten peker på svakheter ved oppfølging av omsorgsplikten vår, så er det noe vi skal lære av og gjøre konkrete endringer rundt, sier Ingebrigtsen.