(Denne artikkelen ble publisert første gang påsken 2017).

- Fremdeles er det jul de fleste nordmenn forbinder med sild, men konsumet i påsken har hatt en betydelig økning de siste årene, sier markedsrådgiver Sara Møllebakken i Norges Sjømatråd til Fiskeribladet.

Nordmenn spiser om lag 4000 tonn sild i året. En fjerdedel av dette spises i desember. Under årets påske fortærer vi 400 tonn sild.

Søker etter sild i påsken

Og det er de ulike sildevariantene man kan lage hjemme som nordmenn har begynt å bli glade i.

- Vi ser av trafikken på oppskifter på Godfisk.no at det søkes mer på sildeoppskrifter, der de klassiske oppskriftene på sursild og tomatsild er de mest populære. Men nå under påsken vil flere også ha appelsinsild på frokostbordet, sier Møllebakken.

(Oppskifter finner du nederst i reportasjen)

- Dette er i helt i tråd med våre satsinger de siste årene der vi har økt fokus på sild i påske, sier hun.

Tomatsild. Foto: Norges Sjømatråd.

Tradisjonell bacalao

Men Godfisk/Sjømatrådet har også lykkes i å øke nordmenn bevissthet på bacalao, som også har hatt en oppsving under påskehøytiden.

Fortsatt er vi selvsagt langt unna bacalaotradisjonene i Portugal, Brasil og Angola, der det både er hverdags- og festmat. Men det er altså norsk klippfisk som er hovedingrediensen i retten som er så viktig for de nevnte nasjonene. Så hvorfor ikke ha denne "norske" retten også på norske påskemiddagsbord?

- Joda, vi ser endringer også der. I påsketiden er det stadig flere som søker etter bacalaooppskrifter på Godfisk. Men det er den tradisjonelle røde, tomatiserte varianten nordmenn vil ha, sier Møllebakken.

- Er det fordi nordmenn kun definerer den som bacalao? At vi ikke vet om de utallige øvrige bacalaovariantene?

- Det blir i så fall spekulasjoner, men det kan nok hende at nordmenn ikke kjenner så godt til de øvrige variantene. Fra gammelt heter det jo at en god kone i Portugal skal kunne tilberede én ny variant av Bacalao gjennom et helt år. Men samtidig er jo den røde varianten veldig god og den nordmenn kjenner best. Og vi velger jo ofte det vi vet vi liker. Men for å vise at det finnes flere bacalaoalternativer har vi lagt ved ei oppskrift jeg anbefaler folk å prøve, sier Møllebakken.

Portugisisk bacalao med norsk klippfisk. Foto: Norges Sjømatråd.

Katolsk faste

Hun forteller at den norske klippfisken har fått en så stor status i flere katolske land grunnet den katolske kirkens krav om faste. Da er kjøtt forbudt, men fisk tillatt.

Tidligere skulle en god katolikk holde seg unna kjøtt minst halvparten av årets dager. I dag er ikke fastereglene like strenge, men de gamle tradisjonene var nok til at den norske klippfisken ble etablert i kostholdet deres, og har sin høysesong i julen og påsken.

- Og ettersom påsken kommer tidlig i år mens vinterfisket fortsatt pågår, vil det nok bli spist mye skrei i år. Så skulle man være i den situasjonen at man enda ikke har spist skrei i år er det en gylden anledning til å gjøre det nå i påsken, avslutter Møllebakken.

Sara Møllbakken har lagt ved oppskrifter på de tre mest populære silderettene på Godfisk.no, samt en "unorsk" bacalaooppskrift. Klikk på linkene under.

Appelsinsild

Tomatsild

Sursild

Portugisisk bacalao