Ragn-Sells avdeling i Bergen benytter en dansk skrukomprimator for å gjenvinne norske fiskekasser til «nye» isoporkuber. Hittil i år har de sendt ut 103 tonn ferdigpresset isopor, opplyser selskapet i en pressemelding.

50 års nedbrytningstid

- Fiskekassene er laget av en isoportype som kalles EPS, et plastprodukt med over femti års nedbrytningstid. Havner det i naturen sørger vinden kjapt for å spre det til sjøs. Ofte blir slike produkter brent, men med denne maskinen er det mulig å gjenvinne fiskekassene, forteller Tomas Nesse, driftsleder ved Ragn-Sells Bergen.

Den danskproduserte maskinen har siden mai 2018 sørget for å resirkulere fiskekassene på avfallssenteret i Rådal, som ligger litt sør for Bergen. Den komprimerer omtrent 110 fiskekasser med lokk i timen.

- Under produksjonen blir fiskekassene kvernet opp og blåst inn i en silo. Fra siloen går isoporen til en skru som presser isoporen sammen. Slik smelter det hele sammen til små kuber som blir lastet på paller for salg, forklarer Nesse.

Sparer miljøet

En gjennomsnittlig fiskekasse veier i snitt rundt 600 gram, noe som betyr at det går omtrent 1 666 kasser per tonn.

- Når vi har mellom 15 til 20 tonn ferdigpresset isopor, kjører vi det ut. 15 tonn tilsvarer i underkant av 25 000 fiskekasser, fortsetter han.

Alternativet til gjenvinning er å brenne isoporen – og produsere nytt.

- Isopor har lav vekt og stort volum. Ved å kverne det opp og presse det sammen i kuber, er det mye større tonnasje som blir fraktet ut per bil, som igjen sparer miljøet.

Foruten å spare miljøet, genererer resirkuleringen arbeidsplasser hos Ragn-Sells.