Danske fiskere har fått EU-tilskudd i strid med loven og aktører er blitt forskjellsbehandlet, konkluderer den danske riksrevisjonen i en ny kritisk rapport om de danske myndighetenes administrasjon av EU-midler som er øremerket fiskeri. Det skriver Politiken.dk.

- Svært kritikkverdig

Fra 2014-2020 får Danmark cirka 1,55 milliarder danske kroner fra Det europeiske hav- og fiskerifondet (EHFF), som skal finansiere prosjekter innenfor fiskerinæringen. Hvert EU-land får tildelt en andel av pengene fra EHFF ut fra størrelsen på landets fiskeindustri. Deretter er det opp til hvert enkelt land å fordelene pengene til en vifte av prosjekter som eksempelvis nytt trålutstyr, fangstsensorer og lignende.

Ifølge den danske riksrevisjonen som er Folketingets uavhengige kontrollinstans, har de danske myndighetenes administrasjon av pengene vært særdeles mangelfull.

«Riksrevisjonen vurderer at Udenrigsministeriets forvaltning av tilskuddsordningen under EHFF-programmet samlet sett har vært svært kritikkverdig», går det frem av Riksrevisjonens rapport, som etter planen skal offentliggjøres i dag.

Forskjellsbehandling

– Ministeriets mangelfulle forvaltning har medført at ministeriet har utbetalt tilskudd i strid med lovgrunnlaget, samt at det er gjort forskjellsbehandling av søkerne, skriver Riksrevisjonen.

Det er ikke første gang at

 I 2017 ga Riksrevisjonen sterk kritikk av Miljø- og Fødevareministeriets, og dermed en rekke fiskeriministeres forvaltning av landets fiskekvoter. Riksrevisjonen mente at det var eksempler på mulig dokumentforfalskning, stråmennsvirksomhet og brudd på fiskeriloven.