Regiondirektør for Cermaq sin virksomhet i Finnmark, Gunnar Gudmundsson, sier at de sannsynligvis ikke vil slakte laks i morgen heller.

- Vegene er stengt på grunn av dårlig vær. Slik vi driver kan vi ikke slakte hvis vi ikke får laksen av gårde med en gang. For like etter slakting lastes laksen om bord på trailere, sier han.

Slakter ikke

Cermaq slakter om lag 250 tonn laks om dagen ved slakteriet i Rypefjord i Hammerfest. Det utgjør rundt 12 laksetrailere.

Gudmundsson sier at de fleste trailerne går over fjellpartiet Sennalandet til Alta og videre til Kautokeino før de når finskegrensen på veg til markedene nede i Europa.

Sennalandet er for tiden stengt ifølge Statens Vegvesen. Det skal gjøres en ny vurdering i kveld klokken 20. Ifølge Gudmundsson er det en del trailere som går til Narvik hvor laksen lastes om til videre transport med jernbane gjennom Sverige.

Men også transporten til Narvik må over det værutsatte Sennalandet mellom Hammerfest og Alta.

Mange vegbommer nede

I tillegg venter fjellovergangen på det vanskelige Kvænangsfjellet som har vært stengt. Det er i ettermiddag kolonnekjøring over Kvænangsfjellet. E-6 er nå stengt i Langfjord mellom Sennalandet og Kvænangsfjellet på grunn av sneskred. Ny vurdering blir gjort klokken16 i ettermiddag, ifølge Statens Vegvesen.

I tillegg er det tre vegbommer som er nede og dermed stengt veg i Hammerfest kommunen før trailerne kommer seg på E-6. Det er E-94 som går fra Hammerfest til Skaidi hvor E-94 møter E-6.

Gudmundsson sier at uværet var godt varslet. Derfor sitter de ikke med laks igjen fra fredagens produksjon.

- Hva med sjøanleggene i uværet?

- Det har vært krevende både med vind og ising. I tillegg er det vanskelig å komme til merdene på lokalitetene med brønnbåt for å hente laks, sier han.

Gudmundsson sier at hvis været løyer i morgen, tirsdag, er det en viss sjanse for at de kan begynne å slakte igjen på ettermiddagen.

Ikke overraskende

Holger Wikstrøm er daglig leder for Lerøy Norway Seafoods sin virksomhet i Forsøl og Rypefjord i Hammerfest kommune. Wikstrøm sier at uværet som raser ikke skaper noen vesentlige problemer for deres virksomhet.

I Rypefjord driver de med salting, mens i Forsøl er det i tillegg til salting videreforedling i form av filetskjæring.

- Dårlig vær har gjort at flåten ikke har vært på havet. Vi har imidlertid litt fisk igjen fra før helgen som nå går til salting, sier Wikstrøm.

Wikstrøm sier at de var godt forberedt på det dårlige været, og at det på ingen måte kom overraskende.

- Helt normalt for denne årstiden, sier han.

Hele fylket lammet

Uværet herjer i hele Troms og Finnmark. En rekke andre veger er derfor også stengt eller at det er kolonnekjøring. Blant annet er det per nå umulig å få sjømat ut med trailer fra fiskerihovedstaden Båtsfjord. Det samme gjelder Honningsvåg og flere andre viktige fiskerihavner i fylket.