Oppdrettsselskapet Cermaq er klaget inn til Datatilsynet for å ha vært slepphendt med resultater på rustester. To ansatte har også saksøkt bedriften etter å ha blitt oppsagt for ikke å ha levert hårprøve etter negativ urintest.

Det melder NRK.

Spesiell sak

– Dette er en spesiell sak for dem det gjelder, sier LO-advokat Katrine Rygh Monsen. Hun sier hun aldri har vært borti saker hvor ansatte har blitt avskjediget fordi de ikke har avlagt en hårprøve.

Det var etter et eksternt varsel om narkotikamisbruk at Cermaq valgte å rusteste sine ansatte i Alta. To ansatte som testet negativt på urinprøven, ble likevel bedt om å levere en hårprøve kort tid etter.

Da de ikke gjorde det, fikk de sparken.

Vil ikke kommentere

Ifølge Rygh Monsen mente de to ansatte at det var verken nødvendig eller ønskelig å bli testet på nytt.

I tillegg var de ansatte skeptiske til å avlegge en ny prøve, på grunn av måten tidligere prøvesvar ble håndtert på.

Prøvesvar skal ha blitt lest opp til de enkelte, når flere kolleger var til stede.

– Det ble en ganske beklemt og ubehagelig situasjon, forklarer advokat Rygh Monsen.

– I tillegg ble testresultatene bare kastet i en søppelbøtte som var åpen for alle.

Advokaten mener dette er et grovt overtramp på de ansattes personvern.

– Det jeg kan bekrefte, er at vi har to personalsaker som dreier seg om brudd på vår ruspolicy, sier HR-direktør i Cermaq Norway, Kristin Hurum.

Hurum sier at sikkerheten til de ansatte er Cermaqs høyeste prioritet, og at de derfor har nulltoleranse for brudd på deres ruspolicy.

– Havbruksnæringen er et utrolig krevende yrke. Man skal håndtere kraner, båter og ha ansvaret for mange andre mennesker på en lokalitet i tillegg. Derfor er vi veldig stenge når det gjelder vår ruspolicy.

Utover dette ønsker ikke bedriften å kommentere påstandene fra LO-advokaten.