– Vi har veldig mange ganger opplevd at barn og unge har kommet til oss den første dagen av prosjektet og sagt at de ikke liker fisk. Men etterpå, når de har fått være med på å lage fiskeretter og diske opp og servere selv, så har det vist seg at de likte sjømaten riktig så godt. Og alle har smakt, forteller Kine Helen Oldervik. Hun jobber i Kunnskapssenteret i Gildeskål, som årlig arrangerer flere prosjekter rundt om i Nordland, der barn og unge introduseres for spennende og smakfull sjømat.

Deler sjømatopplevelser. Prosjektleder Kine Helen Oldervik i Kigok har ledet en rekke prosjekter i Nordland, der målet har vært å få barn og unge til å bli kjent med og mer glad i sjømat. Foto: Kenneth Didriksen

Sprelske retter

Et av Kines ansvarsområder er prosjektserien «Sprelsk mat», som er et kurs for ungdom på videregående skole som skal bli barne- og ungdomsarbeidere. De utfordres i tilberedning og servering av fisk sammen med barnehagebarn og profesjonell kokk, og prosjektet avsluttes gjerne med at elever, barn og kokker inviterer andre barnehagebarn og SFO til et bedre fiskemåltid sammen.


– Disse prosjektene gjennomføres i tett samarbeid med våre medlemsbedrifter rundt om i fylket, og gjennomføres der disse befinner seg. Tilbakemeldingene er veldig bra, forteller prosjektlederen.

Kunnskapssenteret i Gildeskål (Kigok)

Kunnskapssenteret i Gildeskål (Kigok) ble etablert som stiftelse i 1996. Stifterne var Gildeskål Forskningsstasjon as, Opplæringskontoret for fiskerifag i midtre Nordland, Meløy videregående skole og Gildeskål kommune.

Formålet med Kigok er å tilby opplæring og utviklingsarbeid for fiskeri- og havbruksnæringa spesielt og lokalt samfunns- og næringsliv generelt.

Opplæringskontoret er en del av Kigok, og skal på vegne av sine medlemsbedrifter tilrettelegge opplæring for bedrifter og lærlinger innenfor medlemsbedriftenes fagområde

 I 2017 flyttet Kigok med sine seks ansatte til nye lokaler på Øya på Inndyr.

(Kilde: www.kigok.no)

Elever: I prosjektserien «Fra hav til gaffel» samarbeider elever fra restaurant- og matfag med profesjonelle kokker, og da prosjektet ble  arrangert i Sørfold, var det den lokale butikken som ble serveringslokale. Her lærer Gildeskåls egen mesterkokk Kristoffer Myrvoll elevene hvordan man bør legge opp maten.  Foto: Kigok

Fra hav til gaffel

Et annet prosjekt i samme ånd er «Fra hav til gaffel» som Kigok har arrangert flere steder i Salten. I dette prosjektet samarbeider elever fra restaurant- og matfag med ungdomsskoleelever og profesjonelle kokker. Etter inspirerende timer på kjøkkenet serveres maten til ulike grupper, for eksempel på den lokale butikken eller til kommunestyret. Sist uke ble det arrangert et slikt prosjekt på Rognan med elever fra Bodø videregående skole og Rognan ungdomsskole.


– «Fra hav til gaffel» går over to dager, der den første dagen brukes til bedriftsbesøk og forskjellige aktiviteter, mens  dag to er matlaging og servering, forklarer Kine. På Rognan var det de lokale havbruksbedriftene Edelfarm og Salten Smolt som tok imot elevene på dag én, før folket ble invitert til bords på Slipen etter matlaginga på dag to.  Gjennom prosjektet får barn og unge både opplevelser innen sjømat, og de blir også bedre kjent med lokalt næringsliv og mulighetene innen marine næringer.

Sjømat: Så lekkert kan det bli ut når ungdom og proffe kokker samarbeider om å lage sjømatretter basert på lokale råvarer. Foto: Kigok
Filetering: Å lære å filetere fisk er spennende og en nyttig erfaring å ha med seg videre. Foto: Kigok

Trives

Kine synes det er gøy å jobbe fram og å gjennomføre prosjektene sammen med lokale bidragsytere, barn og ungdom.


– Vi ser at mange av de unge lærer mye, og får et helt annet forhold til sjømat enn før. Så får vi håpe at de  tar det med seg videre i livet, sier prosjektlederen, som legger til at de i framtidige prosjekter også vil introdusere tang og tare som spennende sjømatingredienser.


– Det foregår mye spennende innen algenæringen i vår region, og da må vi jo ta det videre også.  Det blir spennende, sier Kine.