«I fremtiden vil tilgangen til fisk i Storbritannias farvann være et forhandlings-anliggende for Storbritannia, og vi vil bestemme hvilke regler utenlandske fartøy må følge,» heter det i en uttalelse fra departementet for miljø, mat og landdistrikter som Reuters gjengir.

Departementet mener at brexit vil tillate Storbritannia å forvalte sine fiskebestander bærekraftig utenfor EU.

Ta kontroll

Å gjenvinne kontrollen over Storbritannias rike fiskefarvann har vært en viktig symbolsak for Brexit-kampanjen. Men dette kan ha konsekvenser for den mye større finanssektoren når EU og Storbritannia forhandler en endelig avtale for uttredelse, melder Reuters.

Forventningene har vært høye til at statsminister Boris Johnson skal prioritere finanssektoren – Storbritannias største eksportindustri og største inntektskilde for selskapsskatt – i sine samtaler om handelsbetingelser med EU.

Hard brexit

Bankkilder sier til Reuters at et press fra EU for å tilgang til Storbritannias farvann, og Londons holdning om at de vil bort fra EUs fiskeregler, får dem til å tro på harde brexit-planer som kan medføre at flere arbeidsplasser enn antatt vil flyttes til Europa.

En talsmann for Johnson flagget den nye fiskerilovgivningen på mandag og sa at «vi kommer til å ta tilbake kontrollen over vårt eget fiskevann. EU bør ikke være i tvil om vår besluttsomhet i den saken.»

Storbritannia forlater EU den 31. januar og går rett inn i en 11-måneders overgangsperiode for å gi rom for forhandlinger om den endelige formen for forholdet til EU etter brexit.