Pressevakt ved beredskapssenteret til Kystverket Stig Nordaas, forteller til Fiskeribladet at tråleren som brant og kantret i Tromsø denne uken, ikke slipper ut olje per nå.

– Det ser ut til at oljen nå holder seg inne i tråleren. Det utslippet som har vært tror vi har kommet når tråleren kantret.

Han forteller at situasjoner er per nå at tråleren er ringet inn med lensesystemer og at kystverket jobber med å forsterke dette.

Forsterker lensesystemet

– Vi jobber nå med å forsterke systemet på innsiden av tråleren og lenger ut i sundet, som en beredskap. Vi har et rent oljefartøy og en slepebåt som også har oljevernberedskap på stedet. Også har vi to litt mindre båter i kystnær beredskap, sier Nordaas.

Kystverket har også helikopter i beredskap som etter planen skal fly over sundet for å måle mengden olje. På grunn av tåke og dårlig sikt er ikke dette gjort fredag.

– Vi var i luften torsdag. Noe olje har trukket ut i sundet, men det er lite. Grunnet tåke måtte vi fly så lavt at vi ikke fikk estimert mengdene. Vi har forsøkt å fange opp oljeflak, men det er rett og slett for tynt. Vi ser også at den oljen vi har fått inn fordamper raskt, forklarer Nordaas.

DAGEN ETTER: Brannskadde rester etter storbrannen i den russiske tråleren «Bukhta Naezdnik». Foto: Jørn Mikael Hagen

Målet er å heve tråleren

Nordaas forteller at Kystverket er i dialog med forsikringsselskapet til rederiet om videre jobb med havaristen. Målet er å få hevet tråleren.

– Sjøfartsdirektoratet har vært inne, det interkommunale utvalget håndterer det de kan fra landsiden og inntil videre er jobben å sikre havaristen så godt som mulig, slik at vi holder eventuelle utslipp i lensesystemet. Vi har også firmaer med sugebiler i beredskap hvis det skulle bli et behov. Vi er forberedt. Lensesystemet er ikke forsterket slik vi ønsker ennå, men vi har de ressursene vi trenger og per nå er det ingen utslipp.

– Målet er å heve tråleren. Det er rederiet sitt ansvar og vi er i tett dialog med dem og forsikringsselskapet. Representanter fra rederiet har vært på befaring fredag, sier Nordaas, og presiserer at dette ikke er en statlig aksjon men en beredskap som Kystverket som forurensningsmyndighet har.