Arrestert tråler «Øygarden» kan bli tvangssolgt
Bostyrer skal selge tråleren som er i arrest i Las Palmas. Det kan bli et tvangssalg. Advokat Gunnar Haahjem jobber for å dekke mest mulig av heftelsene på båten.
Årsaken til arresten er at to selskaper som leverte utstyr til fiskebåten ikke har fått oppgjør. Og ifølge reder Ove Einarsen er grunnen til det at inntektene sviktet og kostnadene økte. Dårlig fiske og koronapandemien skal være hovedårsakene.
Tvang eller frivillig
Reder Ove Einarsen i rederiet Sen Havfiske som eide båten, begjærte oppbud ved Bergen tingrett 18. august. Tingretten oppnevnte bostyrer advokat Gunnar Haahjem i advokatfirmaet Rasmussen & Broch i Bergen.
– Hva skjer videre med tråleren «Øygarden» nå?
– Det blir salg av båten, enten ved tvang eller frivillig salg for å dekke heftelsene på båten. Banken DNB har pant på 20 millioner kroner, leverandørene som har fått arrest i båten krever tre til fire millioner kroner. Det er også hyrekrav og andre krav, sier bostyrer til Fiskeribladet.
Ved et frivillig salg, der kanskje tidligere reder kjøper tilbake fartøyet, kan saken være løst i løpet av en måneds tid. Bostyreren anslår minst et halvår ved et tvangssalg. Konkurssaken skal behandles i Bergen tingrett 10. oktober.
Omstridte fiskefarvann
Fisket utenfor Vest-Afrika er regulert av de enkelte kyststatene langs kysten. Utenfor Vest-Sahara er fisket svært omstridt fordi Vest-Sahara av mange regnes som ulovlig okkupert av Marokko, og fratatt kontrollen med sine fiskerettigheter.
– Hvilken virksomhet har båten drevet?
– Rederiet har ikke noen konsesjoner i norske farvann. Så her i Norge har båten fraktet fisk og så har den fisket utenfor Vest-Afrika, sier Haahjem.
«Øygarden»
- Selskapet Sen Havfiske AS ble startet 19. september 2018 i Fjell kommune vest for Bergen, med følgende formål: Fiskebåt for tråling i hovedsak etter reker samt transport av avskjær samt hva annet som her faller naturlig herunder investering i andre selskaper.
- Men båten ble i stedet sendt til Mauritania for å fiske salmonella og andre pelagiske fiskearter.
- Aksjekapitalen var på 100.000 kroner. Konkurs ble åpnet 18. august i fjor.
- Ove Norvald Einarsen var styreleder og eide 100 prosent av aksjene i selskapet. Nestleder i styret var Thomas Torrissen og styremedlemmer var Christoffer L. Andersen og Mariell Høyland.
- Fiskeriselskapet kjøpte den 61,4 meter lange tråleren som ble døpt «Øygarden» for drøye 20 millioner kroner, og DNB hadde pant i båten for 25 millioner kroner.
- «Øygarden» ble bygget som «Havmann» i 1986 for Knut Vartdal i Ålesund. I 1993 ble båten solgt til Ytterstad Fiskeriselskap i Lødingen i Harstad, med nytt navn «M. Ytterstad». I 2001 ble båten solgt til P/R Espevær ANS i Ålesund, og fikk nytt navn «Rogne». Siden har båten hett «Norafjell» og «Svensgam» til Sen Havfiske AS ga fartøyet navnet «Øygarden».
- Einarsens selskap Eintor AS kjøpte fiskebåten tilbake i februar etter den første konkursen. Nå er også Eintor AS konkurs.
- Etter konkursen har båten blitt liggende for anker utenfor havnen i Nouadhibou i Mauritania. Fartøyet har hatt vakthold og maskinene er i den første tiden delvis vedlikeholdt og startet opp. Ved konkursåpning hadde hovedmotor ikke vært startet opp siden april og der var ikke tilstrekkelig bunkers om bord til å starte den. Der er registrert betydelige mangler ved skipets sertifikater, seilingstillatelser og forsikringer, samt klasse», ifølge borapporten.
- Bostyret har solgt båten for 500.000 kroner til IMO 8505434 AS, et nyregistrert selskap. Styreleder i selskapet Christopher H Fuller.
– Fiskerettighetene er betalt
Fisket utenfor Mauritania besto for det meste av sardinella, men også makrell og hestmakrell. Fangsten ble levert i Mauritanias nest største by Nouadhibou.
– Er det et fiske som er omstridt i forbindelse med Vest-Sahara konflikten?
– Nei, man må ha rettigheter med kyststaten Mauritania. Det er fortløpende avtaler med kyststaten og det har rederiet hatt, sier Haahjem.
Advokaten mener denne saken ikke kan sammenlignes med dem som fisker utenfor Vest-Sahara.
– Vi er i dette tilfellet ikke borti den typen politiske saker, med ulovlig okkupasjon og ulovlig fiske. Fiskerettighetene er betalt av rederiet, sier han.
Reder bekrefter også at rederiet har betalt for fisket utenfor Mauritania.
Ukjent hva båten er verdt
Hverken bostyrer eller reder Ove Einarsen vil spå noe om verdien på tråleren bygget i 1986. Den har tidligere hett «Havmann», «M. Ytterstad», «Rogne», «Norafjell» og «Svensgam», til Sen Havfiske ga fartøyet navnet «Øygarden» i 2018.
– Vi har brukt mye penger på å sette båten i stand for fisket i Afrika, sier Einarsen som bekrefter at bankens pant på 20 millioner kroner, tilsvarer omtrent det båten ble kjøpt for.
– Verdien kommer an på øynene som ser og eventuell bruk av båten fremover, sier Einarsen som vurderer å kjøpe båten tilbake fra konkursboet.
Men da må det en avtale til med alle som har krav i båten.
(Vilkår)