Arrestert tråler «Øygarden» kan bli tvangssolgt

Bostyrer skal selge tråleren som er i arrest i Las Palmas. Det kan bli et tvangssalg. Advokat Gunnar Haahjem jobber for å dekke mest mulig av heftelsene på båten.

Den norske tråleren «Øygarden» som ligger i arrest i Las Palmas kan bli tvangssolgt. Her er båten da den forlot Bergen i januar i år.
Den norske tråleren «Øygarden» som ligger i arrest i Las Palmas kan bli tvangssolgt. Her er båten da den forlot Bergen i januar i år.Foto: OLE ERIK KLOKEIDE
Etter at spansk politi bordet «Øygarden» 29. juni i Las Palmas, har den 61 meter lange tråleren ligget arrestert i den spanske feriebyen på Gran Canaria. Båten hadde fisket utenfor Mauritania og skulle inn til Las Palmas for mannskapsbytte.

Årsaken til arresten er at to selskaper som leverte utstyr til fiskebåten ikke har fått oppgjør. Og ifølge reder Ove Einarsen er grunnen til det at inntektene sviktet og kostnadene økte. Dårlig fiske og koronapandemien skal være hovedårsakene.

«Øygarden» i Bergen i januar i år.Foto: OLE ERIK KLOKEIDE

Tvang eller frivillig

Reder Ove Einarsen i rederiet Sen Havfiske som eide båten, begjærte oppbud ved Bergen tingrett 18. august. Tingretten oppnevnte bostyrer advokat Gunnar Haahjem i advokatfirmaet Rasmussen & Broch i Bergen.

– Hva skjer videre med tråleren «Øygarden» nå?

– Det blir salg av båten, enten ved tvang eller frivillig salg for å dekke heftelsene på båten. Banken DNB har pant på 20 millioner kroner, leverandørene som har fått arrest i båten krever tre til fire millioner kroner. Det er også hyrekrav og andre krav, sier bostyrer til Fiskeribladet.

Ved et frivillig salg, der kanskje tidligere reder kjøper tilbake fartøyet, kan saken være løst i løpet av en måneds tid. Bostyreren anslår minst et halvår ved et tvangssalg. Konkurssaken skal behandles i Bergen tingrett 10. oktober.

Omstridte fiskefarvann

Fisket utenfor Vest-Afrika er regulert av de enkelte kyststatene langs kysten. Utenfor Vest-Sahara er fisket svært omstridt fordi Vest-Sahara av mange regnes som ulovlig okkupert av Marokko, og fratatt kontrollen med sine fiskerettigheter.

Bostyrer advokat Gunnar HaahjemARKIVFOTO: OLE ERIK KLOKEIDE

– Hvilken virksomhet har båten drevet?

– Rederiet har ikke noen konsesjoner i norske farvann. Så her i Norge har båten fraktet fisk og så har den fisket utenfor Vest-Afrika, sier Haahjem.

– Fiskerettighetene er betalt

Fisket utenfor Mauritania besto for det meste av sardinella, men også makrell og hestmakrell. Fangsten ble levert i Mauritanias nest største by Nouadhibou.

– Er det et fiske som er omstridt i forbindelse med Vest-Sahara konflikten?

– Nei, man må ha rettigheter med kyststaten Mauritania. Det er fortløpende avtaler med kyststaten og det har rederiet hatt, sier Haahjem.

Advokaten mener denne saken ikke kan sammenlignes med dem som fisker utenfor Vest-Sahara.

– Vi er i dette tilfellet ikke borti den typen politiske saker, med ulovlig okkupasjon og ulovlig fiske. Fiskerettighetene er betalt av rederiet, sier han.

Reder bekrefter også at rederiet har betalt for fisket utenfor Mauritania.

«Øygarden» i Bergen i januar i år.Foto: OLE ERIK KLOKEIDE

Ukjent hva båten er verdt

Hverken bostyrer eller reder Ove Einarsen vil spå noe om verdien på tråleren bygget i 1986. Den har tidligere hett «Havmann», «M. Ytterstad», «Rogne», «Norafjell» og «Svensgam», til Sen Havfiske ga fartøyet navnet «Øygarden» i 2018.

– Vi har brukt mye penger på å sette båten i stand for fisket i Afrika, sier Einarsen som bekrefter at bankens pant på 20 millioner kroner, tilsvarer omtrent det båten ble kjøpt for.

– Verdien kommer an på øynene som ser og eventuell bruk av båten fremover, sier Einarsen som vurderer å kjøpe båten tilbake fra konkursboet.

Men da må det en avtale til med alle som har krav i båten.

(Vilkår)
Publisert 18. September 2020, kl. 13.48Oppdatert 21. September 2020, kl. 12.57