I midten av november fikk Arbeidstilsynet i oppdrag å kontrollere at arbeidsgiver ivaretar smittevern. Tidligere var det kommunene som håndterte tips knyttet til korona, nå rutes disse til oss. Tipsene danner grunnlag for hvor Arbeidstilsynet prioriterer tilsyn med smittevern.

Sjekket 30 virksomheter

Arbeidstilsynet gjennomførte tilsyn med vel 30 virksomheter i fiskeindustrien og det er planlagt tilsyn også denne uken i en rekke bransjer.

– Det er viktig at arbeidsgivere og oppdragsgivere som tilbyr innkvartering sørger for at innreisekarantenen overholdes, at innkvarteringen er forsvarlig og at arbeidet planlegges slik at ikke for mange arbeidstakere er til stede samtidig, opplyser direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet, i en epost mandag.

Mange bekymringer og spørsmål

Arbeidstilsynet opplyser at de opplever at virksomhetene de har vært i kontakt med i fiskeindustrien, har mange spørsmål og bekymringer knyttet til oppstarten av vinterfisket. Spesielt knyttet til innkvartering og karantene.

Det er ventet at flere tusen arbeidere reiser til Nord-Norge i forbindelse med torskefisket, noe som gir en rekke praktiske utfordringer.

- Da er det viktig at arbeidsgiverne og oppdragsgivere som tilbyr innkvartering sørger for at innreisekarantenen overholdes, at innkvarteringen er forsvarlig og at arbeidet planlegges slik at ikke for mange arbeidstakere er til stede samtidig, heter det i eposten fra Arbeidstilsynet.

Vant med hygienekrav

Etter tilsynene i industrien den siste tiden, konkluderer Arbeidstilsynet med at det generelle inntrykket av bransjen er at de ønsker å følge regelverket, og at de er vant til å jobbe med hygiene.

- Det er vi glade for å se, fordi et smitteutbrudd får store konsekvenser ikke bare for de enkelte arbeidstakerne og virksomhetene, men også for lokalsamfunnene som er helt avhengige av vinterfisket, viser Arbeidstilsynet til.

Arbeidstilsynet sender nå ut informasjon om hvilke tiltak virksomhetene må gjøre for å følge smittevernreglene i covid-19-forskriften.

Informasjonen går ut til alle arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene i fiskeindustrien og direkte til arbeidsgiverne i fiskeindustrien i Nord-Norge.

- Ved å kontakte virksomhetene før fisket er i gang, håper vi det blir iverksatt gode rutiner for å redusere smitterisikoen på hver enkelt arbeidsplass, skriver Arbeidstilsynet.