I går avslørte Fiskeribladet at Frode Reppe påstår han hadde fått den mye omstridte private epostadressen til Per Sandberg fra Sandberg selv. Dette skal ha skjedd fordi det var ønskelig at sensitiv informasjon skulle gå utenom de offisielle kanalene. Nå krever Torgeir Knag Fylkesnes (SV) at alle kortene legges på bordet, og at Sandberg samtidig forklarer seg for Stortinget. 

Fylkesnes får støtte fra både Geir Pollestad (Sp) og Ingrid Heggø (Ap) om at Sandberg bør forklare hva som har skjedd. Høyre-topp Ove Trellevik vil ikke kommentere Sandbergs e-postpraksis.

- Her må statsminister Erna Solberg ordne opp. Vi kan ikke ha en minister som gjør slikt. Dette er et angrep på hvordan det norske samfunn er bygget opp rundt offentlighet, sier Ingrid Heggø, fiskeripolitisk talsperson for Ap, til Fiskeribladet.

- Dette er en bombe, nå må alle kortene på bordet, sier Fylkesnes til Fiskeribladet.

I et brev Fylkesnes har sendt Stortinget står det følgende:

– I Fiskeribladet fremkommer det svært alvorlige påstander om at en oppdrettslobbyist har fått bakkanaler inn til statsråden. Kan statsråden fullt og helt garantere at ingen lobbyister eller aktører som ønsker å påvirke statsråden er gitt, eller forsøkt gitt, privat(e) epostadresse(r) for å nå statsråden eller andre i politisk ledelse? er det skriftlige spørsmålet Troms-representant Fylkesnes nå har sendt til Stortinget.

Torgeir Knag Fylkesnes

Fiskeribladet skrev i går at Reppe skal ha fått epostadressen fra Sandberg etter et møte i Nærings- og fiskeridepartementet den 18. mai i fjor. Selve overleveringen skal ha skjedd etter møtet da Sandberg kalte Reppe inn på sitt kontor. Dette har også Fiskeribladet fått opplyst fra flere kilder. Fiskeribladet sitter også på dokumentasjon som underbygger dette.

Frode Reppe-saken

  • Dagbladet avslørte i sommer at lakselobbyisten Frode Reppe ba fiskeriminister Per Sandberg og hans statssekretær Roy Angelvik om hjelp i hemmelige eposter. Siden fikk Reppe kritikk for å ha brukt Sandbergs epost.
  • Epostene havnet i stedet i innboksen til en privatperson. I stedet for å benytte de offisielle epostadressene, ble private Gmail-kontoer benyttet. Mailene ble ikke journalført.
  • Reppe ba Sandberg og Angelvik om hjelp til å få frem sitt budskap overfor Klima- og miljødepartementet, uten at det kunne spores tilbake til NSL og oppdretterne. Bråket etter denne episoden kan nå føre til at Reppe mister jobben.
  • Nå hevder Frode Reppes advokat at det var fiskeriminister Per Sandberg selv som ga epostadressen sin til Frode Reppe. 

– Jeg kan bekrefte at Frode Reppe har opplyst til meg at han fikk Sandbergs private epostadresse etter et møte i Nærings- og fiskeridepartementet i fjor, sier Reppes advokat Geir Hegle i advokatfirmaet Immer Advokat.

Leder i Næringkomiteen Geir Pollestad (Sp) er overrasket over det som kommer frem. 

– Da saken kom frem i sommer, forklarte jo Sandberg at han ikke visste om denne kanalen. Dersom det nå viser seg at det var han som initierte hele saken, så stiller jo det hele i et helt annet lys. Da begynner denne saken virkelig å lukte, sier Pollestad og får støtte av Ingrid Heggø (Ap). Hun mener saken bør vurderes av kontrollkomiteen.

Per Sandberg har overfor Fiskeribladet benektet at han har gitt eposten til til Reppe. Fiskeribladet har også bedt om svar på hva som skjedde på det konkrete møtet i mai i fjor, uten å få svar. Henvendelsen er sendt Sandberg via flere sms-er, men Sandberg har valgt å ikke svare. Han har heller ikke besvart våre telefonoppringninger.

NB! Fiskeribladet har søndag også prøvd å få Sandberg i tale, uten å lykkes.