- I forbindelse med den pågående algeoppblomstringen og frykt for spredning følger vi situasjonen ved hjelp av satellittbilder fra operasjonssenteret vårt her i Tromsø.

Det skriver Nina Soleng i KSAT, Konsgberg Satelite Service, i en mail til Fiskeribladet.

Mailen kommer i forbindelse med at det rapporteres om endret adferd på fisk og noen hundretalls døde fisk utenfor Kvaløya i Troms på fiskeridirektoratet sin nettside.

Klar til å bistå

- Flere ulike aktører har brukt våre satellittbaserte produkter gjennom denne perioden som beslutningsstøtte. Vi følger utviklingen nøye, og er klare til å bistå næringen igjen ved eventuelle behov, skriver hun.

Vedlagt er et satellittbilde tatt den 23. mai av en av de europeiske miljøovervåkingssatellittene, kalt Sentinel 2. Bildet viser det aktuelle området rundt Tromsø og er et eksempel på en av datakildene KSAT bruker i deteksjon av algeoppblomstringg/klorofyll, forklarer Soleng.

Sentinel-satellittene eies av ESA (European Space Agency) og KSAT leverer kjerne-bakkestasjonsnettverket for dette omfattende miljøovervåkingsprogrammet kalt Copernicus og bruker også data fra disse.

Utfordring å skille farlige fra ufarlige alger

- Det er ganske vanlig å kunne se algeoppblomstring fra rommet, men det eksisterer per i dag ingen operativ varslingstjeneste på dette. Det er også en utfordring å kunne skille giftige alger fra ufarlige alger ved en slik oppblomstring. I kjølvannet av denne dramatiske situasjonen oppdrettsnæringen nå opplever utforsker KSAT , sammen med partnere, mulighetene for, ved å kombinere ulike typer satellittbaserte sensorer som optisk og radar med analyse, vannprøver og maskinlæring, å kunne utvikle en operasjonell varslingstjeneste i fremtiden på linje med våre andre tjenester, forklarer hun videre.

KSAT leverer til daglig overvåkings- og varslingstjenester til både oljebransjen og myndigheter fra operasjonssenteret i Tromsø. I norske farvann dreier det seg om varsling av oljesøl på norsk sokkel, oppdatert is-informasjon i Arktis og skipsdeteksjon for trafikksikkerhet og fiskeri. Grunnstammen i disse maritime overvåkingstjenesten er radarbilder fra satellitt, kalt Syntetisk Aperture Radar (SAR), og KSAT har vært en pioneer i verdenssammenheng både innenfor utvikling og operasjonalisering av slik teknologi.