Fredag var siste dag i i Gulating lagmannsrett der en tidligere fabrikksjef i Pelagia er tiltalt for grovt underslag. Lagdommer Roar Klausen avsluttet saken slik:

– Denne saken har ikke vært en helt gjennomsnittlig sak. Retten er hevet, sa dommeren.

Alvorlige påstander

Og det har han nok rett i. Det skulle vært en straffesak mot en tidligere fabrikksjef som var tiltalt for grovt underslag av 250 tonn fiskemel til vel 2,6 millioner kroner. Han fjernet ti containere med fiskemel fra Pelagias anlegg og plasserte de på en lånt tomt. Dette melet skulle han bruke som betaling til tre fiskeskippere som har levert fisk til Pelagia utenfor sluttseddel.

Tiltalen kom helt i skyggen av grove påstander om en juksekultur i milliardselskapet med mange fiske- og oljefabrikker.

Melsekker fra Pelagia Foto: Nina Unlay

Den tidligere fabrikksjefen i Egersund Sildeoljefabrikk, senere Pelagia, og hans forsvarer advokat Inger Marie Sunde, har kjørt på med påstander om alvorlig juks og ressurskriminalitet. Alt fra at fiskeskippere ble smurt for å levere ulovlig fangst eller lovlig fangst som ikke ble veid og ført på sluttsedler.

I tillegg er Pelagia beskyldt av vitner for direkte tyveri av fisk fra båter som leverer ved anlegget. Over tid førte det til et stort overskuddslager av fiskemel, som Pelagia ifølge påstandene og vitner har tjent gode penger på.

Jobber for konkurrent

Påstander om fusk med vekten som skal veie fangst, en knapp som koblet ut vekten og sendte fisk gjennom uten å bli veid, sto også sentralt. Det samme gjaldt fusk med melprøver for å få opp kvaliteten, slik at kunder ble lurt til å betale millioner for høy pris.

Det kom også frem at storeier og styreleder hos konkurrenten til Pelagia, beskyldte Pelagia for russiske metoder for å sverte og ødelegge for en ny konkurrent. Den tiltalte fabrikkeieren jobber nå hos konkurrenten.

Har avvist alt

Vitner fra ledelsen i Pelagia med konsernsjef Egil Magne Haugstad i spissen, har avvist alle juksepåstander og kjenner ikke til at det skal ha vært en slik kultur i selskapet. Andre vitner forteller at dette har pågått ved alle fiskemelfabrikker opp gjennom tidene og er velkjent.

Egil Magne Haugstad, konsernsjef i Pelagia Foto: Kjersti Sandvik

– Jeg mener saken er tilstrekkelig etterforsket. Grov økonomisk kriminalitet skal straffes hardt. Grovt underslag har en strafferamme på seks års fengsel. Min påstand er to års fengsel, sier Gjertsen.

På grunn av at saken har tatt lang tid og det ikke ble gjort noe i saken fra politiets side i over ni måneder, har Gjertsen foreslått en strafferabatt på tre måneder i forhold til tiltalen i Dalane tingrett der den tiltalte ble frifunnet.

Politiadvokat Rune Gjertsen Foto: Privat

Grovt underslag

Opprinnelig var straffepåstanden i tingretten ubetinget fengsel i to år og tre måneder, en erstatning oppad begrenset til 1.090.000 kroner samt sakskostnader. Nå er påstanden to års ubetinget fengsel, 1.002.445 kroner i erstatning til Pelagia og sakskostnader fastsatt av retten, for grovt underslag.

Ulovlig fisk

Forsvarer for tiltalte, advokat Inger Marie Sunde, påstår frifinnelse for grovt underslag, ingen erstatning eller sakskostnader. Og om han skulle bli dømt denne gangen, bør det ligge på ett år og tre måneder med fradrag blant annet for at saken har tatt altfor lang tid, mener hun.

– Subsidiært må han behandles på mildest mulig måte, sa Sunde.

Hun sier at det den tiltalte fabrikksjefen har gjort ikke er underslag.

– Dette er ulovlig fisk som ikke er veid eller ført på sluttseddel. Skal du eie noe, må du kjøpe det, så melet er ikke Pelagias. Ulovlig fisk skal gå til staten, sa hun.

Hun sa også at den tiltalte ikke ville kjøpt containere på Pelagias regning, brukt Pelagia-ansatte til å laste og frakte melet og åpenlyst lånt en tomt i området for å lagre melet, hvis dette var et underslag.

– Han har ikke prøvd å skjule dette, sa hun.

Glad og skamfull

Tiltalte fikk ordet til slutt og sa følgende:

– Jeg kunne helt unngått denne saken om jeg hadde blitt i Pelagia og ikke sagt opp. Etter to rettssaker og fire år er jeg glad for at jeg har fortalt sannheten og at jeg forlot jukset. Jeg er glad, men også skamfull, sa han.