En tidligere fisker fra Finnmark er tiltalt for hvitvasking, for å ha formidlet kontakt mellom selger av ulovlig kongekrabbe og to kjøpere i Bergen. Han nekter straffskyld. Aktor politiadvokat Erlend Kjetil Stenberg i Økokrim la frem en rekke bevis i form av sms- og messagemeldinger som viser tett kontakt mellom mannen og en annen tiltalt østlending, som han eide et selskap sammen med.

350.000 kroner

Ifølge Økokrim fraktet østlendingen minst 3,6 tonn ulovlig kongekrabbe verdt rundt to millioner kroner fra Finnmark til Østlandet i september 2019. Det var tre kjøreturer og krabben ble fraktet til Romerike for lagring og videre omsetning. I tillegg besørget han at minst 800 kilo krabbe ble fraktet til Bergen for videre omsetning der.

Det var den 28. august og 2. september 2019, i Lepsøy i Os og i Bergen, de to kjøperne til sammen mottok 700 kilo ulovlig fanget kongekrabbe til en samlet verdi av minst 350.000 kroner. Finnmarkingen benektet alt og sier at han aldri har mottatt en krone fra salg av krabbe.

Ifølge aktor er denne saken en del av en svært omfattende sak om salg av ulovlig fanget kongekrabbe, og et nettverk over hele landet.

– Det er 52 separate siktelser over hele Norge. Noen har vedtatt forelegg, vi har tilståelser og domfellelser. Han er bindeleddet mellom den som transporte krabben og kjøperne, sier Stenberg og viser til spaning på de tre og alle meldingene som er sendt.

– Aldri formidlet kongekrabbe

Finnmarkingen avviste alle Stenbergs påstander og sier i retten at han aldri har solgt eller formidlet salg av ulovlig kongekrabbe. Men Stenberg la frem det Økokrim mener er bevis på formidling, diskusjon om priser, svart salg og cash.

Mannen husker dårlig og skjønner ikke Økokrims tolkning av bevisene. Han bekrefter imidlertid at han har gitt østlendingen telefonnummer til kontakter i Bergen som er interessert i kongekrabbe. De to hadde planer om å starte salg av kongekrabbe selv i Bergen, i butikk eller fiskebil, men det ble aldri noe av.

Motivet var å kjøpe billig krabbe i Finnmark og selge den billig i Bergen. Mens man på Fisketorget i Bergen må regne med å punge ut cirka 1000 kroner kiloen, skulle de to bærekraftig kunne selge krabbe for vel 300 kroner kiloen.

De to andre tiltalte, kjøperne av krabben har foreløpig ikke forklart seg i retten, men begge er tiltalt for heleri.

– De har mottatt et utbytte ved salg av 700 kilo ulovlig fanget kongekrabbe. Det er heleri, sa politiadvokaten i retten.

En har tilstått

Den ene mannen, en bergenser sa ja på spørsmålet om straffskyld, mens den andre heleritiltalte sa nei. Han som erkjenner straffskyld, sier han har kjøpt 20 kilo kongekrabbe til eget bruk. På spørsmål fra hans forsvarer Einar Råen om hvor mye han har formidlet svarte tiltalte rundt 60 kilo.

– Det er nok dokumentasjon på nærmere 100 kilo, sier Råen.

Tiltalte fortalte at det ble hentet kongekrabbe i Os sør for Bergen og på et eget fryselager på Dokken i Bergen.

– Jeg fikk en kode på låsen der og hentet vel krabbe tre til fem ganger. Men det er ikke i nærheten av de mengder og penger Økokrim påstår, sier tiltalte som har bodd i Finnmark og vært fisker en del år.

I morgen skal tredje tiltalte i boksen og det kommer flere vitner. Blant annet skal flere politifolk fortelle om hvordan de spanet på de involverte før de ble arrestert.