– Oppdrettsnæringen er av stor verdi for Norge. Vekst i næringen gir grunnlag for mer verdiskaping og arbeidsplasser langs hele kysten. Nå har vi åpnet for påmelding til auksjonen av nye tillatelser, skriver fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding.

Mandag åpnes det for registrering til auksjonen av nye laksetillatelser.

NY RUNDE MED KONSESJONER: Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen, ønsker vekst havbruksnæringa. Foto: Per Thrana

Utsatte auksjonen på grunn av korona

Regjeringen har åpnet for at havbruksnæringen kan vokse med til sammen seks prosent i produksjonsområder der dette, etter statens retningslinjer, er miljømessig forsvarlig, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding på sine nettsider fredag.

Veksten blir, ifølge departementet, tildelt i to omganger, først en del til fastpris og deretter resten gjennom auksjon skriver departementet.

På grunn av Korona-situasjonen valgte myndighetene å utsette selve auksjonen til over sommeren, og planlagt oppstart er nå 18. august 2020.

– Det har vært et sterkt ønske fra enkelte i næringen om at auksjonen bør utsettes, og det har vi valgt å lytte til, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Mange ville ha fastpristildeling

Da fristen var gått ut for å søke om vekst i produksjonen til fastpris, 25. februar i år, viste tall fra Fiskeridirektoratet at om lag 50 selskaper hadde bedt om økning på sine lokaliteter.

Søkerne som har bedt om økning, har forhåndsbetalt inn nærmere 800 millioner kroner for over 5000 tonn økt produksjon.

Mer til staten

Ifølge departementet er dette over 95 prosent av det som var tilgjengelig, og prisen per tonn var 156 000 kroner.

Dette er penger som tidligere i stor grad tilfalt kommunene, men som nå etter det nye lovforslaget om produksjonsavgift skal tilfalle for det meste staten. I tillegg kommer pengene etter årets auksjon som går av stabelen i august.

– Interessen vi har sett til nå viser en næring med stor fremtidstro og ambisjoner. Når vi nå har fastsatt en forskrift for auksjon av nye tillatelser vil det bli nye muligheter for vekst, skriver fiskeri- og sjømatministeren.