Søndag 7. oktober gikk fristen ut for å søke nye deltageradganger, eller såkalte rekrutteringskvoter. Det meldte seg 126 søkere innen fristen.

- Det er et rekordstort antall søkere.

, som også da var rekord. Men forskjellen er at det i fjor var 15 rekrutteringskvoter. I år er de altså redusert til 10, forklarer fungerende seksjonssjef Erling Johan Johansen i Fiskeridirektoratet til Fiskeribladet.

Ønsket flere kvinner

- Så får man se det positive i at stadig flere søker om kvote, men det blir jo stadig vanskeligere å nå helt fram, fortsetter han.

De 10 nye deltageradgangene for 2019 er for fiskere på Blad B (fiske som hovedyrke) født i 1988 eller senere. Slike rekrutteringskvoter er blitt tildelt hvert år de siste årene, og er en mulighet for yngre fiskere til å skaffe seg et mer forutsigbart utkomme som yrkesfisker i lukket gruppe for kystfiskefartøy.

På forhånd hadde Fiskeridirektoratet

. Og flere ble det. Men kun en økning fra 2 til 6.

- Det er ikke rare greiene. Vi må være ærlige å si at vi håpet på flere, sier han. 

- Men for å få flere kvinner inn i næringa, vil minst én av kvotene tilfalle en av de kvinnelige søkerne?

- Nei, det er ikke sikkert. Alle søknadene skal behandles individuelt uavhengig av kjønn, men oppstår en situasjon der en kvinnelig søker står likt med en mannlig, vil hun bli rangert foran, forklarer Johansen.

Flest fra Nordland

Det er flest søkere fra Nordland med 36, mens det er kommet 23 søknader fra fiskere bosatt i Finnmark. Det er søkere fra alle fylker fra Rogaland og nordover. Færrest av disse har Nord-Trøndelag med fire søkere. 

Deltageradgangen kan ikke selges eller omsettes på annet vis og skal knyttes til en person og ett fartøy.

Det er Fiskeridirektoratet region Nord som behandler alle søknadene uavhengig av hvilken region søkerne hører hjemme i. Nå venter en hektisk saksbehandling slik at de 10 nye deltakeradgangene skal være klare innen 1. januar 2019.

- Vi er allerede i gang med saksbehandlingene, og det er et enormt arbeidspress å rekke dette innen årsskiftet, men det skal vi klare, avslutter han.

Fylkesvis oversikt over antall søkere (antall kvinner i parentes)

FylkeAntall søkere
Finnmark23 (1)
Troms10
Nordland36 (2)
Trøndelag11
Møre og Romsdal15
Sogn og Fjordane8 (1)
Hordaland15
Rogaland8 (2)