Årets utgave av Husøydagene er over. Nok en gang ble det en stor suksess, og sola var til stede under den fiskeripolitiske debatten, som i år hadde blant andre statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre som deltakere.

Matsnakkis

Det mange snakker om er den nydelige maten som serveres i fiskerestauranten. Et tørrfisklager som gjøres om til restaurant under Husøydagan.

- Ja, det er et skikkelig provisorisk pop up-kjøkken, flirer Trond Andreassen og Roger Kristoffersen, til daglig lærere i restaurant- og matfag på Senja videregående skole, men under Husøydagan disker de opp de lekreste retter for 1200 spisegjester.

- Det går i ett, sier de. For på menyen står både steinbit, havlaks, breiflabb, stekt tørrfisk, marulk, hval, bacalao, fiskesuppe og noen kjøttretter. Førsteklasses tilberedt.

- Hvor mange år har dere holdt på dette?

- Vet ikke hvor lenge. Det må være et sted mellom 10 og 12 år, sier de.

Mareritt

- Tidligere serverte vi a la carte, men etter at Husøya for alvor ble rikskjent gjennom TV-serien «Da damene dro», skulle alle hit å se på mannfolkan som var igjen. Det var et mareritt her på kjøkkenet, sier de til ny latter. 

Etter det måtte det bli buffet. 

All fisk som serveres er fisket utenfor Senja og landet på Husøya. Og de antar at det serveres minst 50 kilo av hver art. 

- Vi tømmer Nord-Senja for fisk under Husøydagan, sier de.

Sander Tøllefsen, Ole Even Johansen, Mathilde Kristiansen og Dorthea Lygre Edvardsen gleder seg til å få besøk av Erna Solberg på Husøydagan. Foto: Jørn Mikael Hagen

Senja Unge Høyre

I det hele tatt er alle de 300 øybeboerne i sving under Husøydagan. Imponerende på ei lita øy som tiltrekker noen tusen deltakere i løpet av arrangementshelga.

I år er det utvilsomt statsminister Erna Solberg som de fleste venter på. 

13 år gamle Sander Tøllefsen har vært så klartenkt at han allerede før kommunesammenslåingen til Senja kommune, har startet et Senja Unge Høyre. Og allerede vervet 10 medlemmer.  

- Vi er happy med å ha Erna på besøk her. Dette har vi gledet oss lenge til, sier han.

- Hva skal du si til henne når du møter henne?

- At jeg håper hun hadde en fin tur hit. Vi har jo noen smale veier og trange tunneler her, så jeg skal spørre henne hva hun synes om de, svarer den unge Høyre-politikeren.

- Men Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet kommer og. Har du noen beskjeder du ønsker å gi ham? 

- Jeg har ikke så mye med Jonas å gjøre. Men det er hyggelig at også han kommer hit. Han skal få med seg litt tørrfisk, svarer Tøllefsen.

Erna Solberg synes initiativet til unge Sander Tøllefsen er veldig hyggelig.

- Ja, slikt som dette gleder meg stort. Det er fint å se at de engasjerer seg politisk og er så reflekterte ung alder. Samfunnsengasjerte ungdommer trenger vi, sier en smilende statsminister. 

Forøvrig er hennes elsk til Senja og Husøya gjensidig. For da alle øvrige politikere vendte nesen hjemover etter endt politisk debatt, valgte statsministeren og bli igjen på Husøya. En weekend sammen med ektemannen Sindre.