Arctic Sea Harvest, som er rederiet som eier de 800 teinene som ble beslaglagt på Helgelandskysten i helga, sendte onsdag kveld ut en pressemelding der de beklager det inntrufne.

Meldingen er signert rederieierne Ilone Giske og Christopher McAllister.

Pressemeldingen lyder som følger:

«Arctic Sea Harvest (ASH) beklager at rederiets teiner har blitt liggende for lenge i havet. Selv om det ikke er regler om røkting av taskekrabber og kongesnegler foretar vi jevnlig røkting og flytting av våre teiner. Situasjonen som oppstod var et unntakstilfelle med krevende måneder for rederiet pga kollaps i de europeiske markedet, havari på fartøy samt utenlandske leieskipper underlagt reiserestriksjoner pga korona. Vi hadde tro på å kunne gjenoppta fisket tidligere, og vi evnet dessverre ikke da å overskue de konsekvensene vi nå ser. Vi ser at vi skulle strukket oss lengre for å hente opp teinene tidligere.

Fiskeridirektoratet traff i april pålegg om å fjerne teinene, med frist til 4. mai. Vedtaket ble lagt inn elektronisk i Altinn, og etter eForvaltningsforskriften skal det da sendes melding til oppgitte e-poster/telefonnumre. ASH har imidlertid ikke fått slik melding, og var derfor heller ikke kjent med vedtak før Fiskeridirektoratets tokt, som ellers kunne vært unngått. Vi vet ikke hva dette skyldes, og har spurt Fiskeridirektoratet om dette, og venter på svar.

ASH ønsker å understreke at vi hver eneste dag arbeider for å bygge opp denne nye næringen i Norge. Vi har tett dialog med myndighetene, både Fiskeridirektoratet med hensyn til regelverkets anvendelse for denne uregulerte næringen, mot politikere for å få på plass reguleringer og Havforskningen for å dele informasjon om artene og fiskeriet. Vi ønsker nå å håndtere denne situasjonen, legge den bak oss, og fortsette det gode samarbeid med både myndigheter, våre samarbeidspartnere og næringen for øvrig.

De fleste har nå fått uttrykt sin misnøye. Det er rettet meget sterke anklager og personhets på meldinger, mail og sosiale media. Vi ber nå om ro».