Frykten viste seg å være ubegrunnet. Mandag kveld bekrefter kommunikasjonssjef Pål Jakobsen i Tromsø kommune at 13 av de 14 om bord har testet negativt på covid-19.

Den siste prøven, av en person uten symptomer, er inkonklusiv og ikke klar i kveld.

Ble syke

Hammerfest-båten «Stormhav» gikk fra Tromsø 23. september med retning Bjørnøya for fiske. I begynnelsen av oktober begynte mannskapet å føle seg syke, og man fryktet korona. Båten valgte derfor å snu, og kom inn til Tromsø havn klokken 0800 mandag morgen, hvor den ble satt i karantene.

Helsepersonell, iført verneutstyr, gikk om bord i båten og fikk testet mannskapet. I kveld er det altså bekreftet at ingen er koronasmittet.

SJEKK: Helsearbeidere iførte seg fullt smittevernutstyr før de gikk ombord i "Stormhav". Foto: Jørn Mikael Hagen

Hardt rammet

Skipper Jon-Atle Bjørnø uttalte til Fiskeribladet like etter landing i Tromsø at han forventet at mannskapet ville teste negativt.

- Da får vi startet lossingen tirsdag morgen for å gjøre oss klar til ny tur, kommenterte han.

NEGATIVT: Skipper og reder Jon Atle Bjørnø forventet at mannskapet ville teste negativt på covid-19, men for å være sikker valgte de likevel å gå til Tromsø for å sjekk. Foto: Jørn Mikael Hagen

Men selv om det ikke er påvist covid-19 på mannskapet, har «Stormhav» likevel blitt hardt påvirket av pandemien.

- Vi har vært veldig uheldig med korona uten at vi selv har vært smittet. Først ble båten forsinket flere måneder fra verftet Stadyard på grunn av koronautbruddet i landet. Nå er det dette. I tillegg er det problemer med priser på mange fiskeslag og omsetning av blant annet lange og brosme. Dette i kombinasjon med at agn er blitt 30 prosent dyrere, gjør det vanskelig å tjene penger for tida. Det trenger vi å gjøre etter nylig å ha tatt i bruk den nye båten, sier Bjørnø.