Resultatene overrasket forsker Oddrun Gudbrandsen ved Universitetet i Bergen, som har ledet studien.

- Ja, det virket bedre enn jeg trodde, sier hun til Tekfisk.

Foreløpig har forskerne testet hva torskeprotein gjør med nyrene til overvektige rotter som har samme type fedme som hos mennesker. 

Oddrun Gudbrandsen ved Universitetet i Bergen forsker på fiskeavfall og hvor sunt fiskeproteiner er. Foto: Camilla Aadland

- Det er en sammenheng mellom fedme og høyt blodtrykk og nyreproblemer. Mange får problemer med nyrene på grunn av overvekt og fedme, sier Gudbrandsen.

Kan opprettholde muskelmassen

Forskerne ville derfor teste om torskeprotein kan være med og forebygge nyresvikt hos overvektige.

- Resultatene viser at det å spise torsk hindrer utviklingen av fedmerelaterte nyreproblemer, sier Gudbrandsen.

Rottene i forsøket fikk en fjerdedel av proteinene sine fra torsk, ellers fikk de en vanlig, balansert diett i fire uker. Kontrollrottene fikk bare melkeproteiner. Etter de fire ukene hadde rottene som hadde spist torsk både bedre nyrefunksjon og mindre proteintap i urinen. 

- Det er spennende at torsk kanskje kan hjelpe med å opprettholde muskelmassen. Det er viktig, spesielt for eldre mennesker, sier Gudbrandsen.

Proteiner gir effekt

Nyresvikt kan gi symptomer som slapphet, tap av matlyst, høyt blodtrykk, hodepine og nummenhet i føtter. Med full nyresvikt er dialyse eller transplantasjon nødvendig.

- Det er medisiner man kan ta, men da har nyrefunksjonen allerede begynt å svikte. Det aller beste er å forebygge, sier forskeren.

Det er første gang det er forsket på hvilken effekt det å spise torskeproteiner kan ha på nyrefunksjonen.

- Ofte tror man det er omega-3-fettet som har effekt, men det er ikke mye av det i torsken. Vi har sett lignende effekt med laksefilet, men da visste vi ikke om det var fett eller protein som førte til bedre nyrefunksjon. Nå er det torskeprotein som har vært tilsatt, og vi har blitt tryggere på at det ikke bare er fiskefettet som kan ha effekt.

Vil forske videre

Neste skritt nå er å få testet det samme på mennesker. 

- Vi er i gang med å skrive en søknad til Norges forskningsråd for å få prøvd torskeprotein på folk. Det er en naturlig fortsettelse. Får vi gjort en klinisk studie nå, får vi lært ganske mye mer.

- Men anbefaler dere allerede nå å spise torsk for å forebygge nyresvikt?

- Det er ikke vi som kommer med anbefalinger. Men kanskje man bør tenke litt ekstra på å spise fisk hvis man har økt risiko for nyreproblemer.

Helsedirektoratet kommer med kostholdsråd i Norge, og dagens anbefaling er å spise 300-450 gram ren fisk i uken.

Forsøk som er gjort, viser også at restråstoff fra laks og sild har gunstig effekt på nyrene. Her kan du høre Gudbrandsen fortelle mer om denne forskningen: