Som Fiskeribladet omtalte mandag, er det kun èn selfangstskute som har søkt om å få delta på årets selfangst - og det er fartøyet «Salarøy» (tidligere «Ottar») - som blir driftet av Norse Marin AS. Fartøyet har nå fått løyve til å dra på selfangst.

I en melding torsdag opplyser Fiskeridirektoratet at på grunn av koronasituasjonen, vil Fiskeridirektoratet heller ikke i år sende med en inspektør for å overvåke selfangsten.

- For høy risiko

Direktoratet viser til at de utarbeider risikovurderinger for all aktivitet under koronapandemien, og har altså konkludert med at de ikke sender en inspektør med «Salarøy».

«Vi har kome fram til at førebuingane som eventuelt skal til for å sende inspektør ut i isen ville vore svært omfattande, og at risikoen er for høg med tanke på at mogelegheitene for rask evakuering er veldig små dersom nokon om bord i selfangstskuta skulle bli smitta og sjuke av koronavirus».

Lav støtte stoppet flere

I fjor var det tre selfangstskuter som deltok og dermed var det flere søkere til produksjonsstøtten som da hadde en totalramme på 2,5 millioner. Rederne til flere av de som har vært på selfangst det siste årene, blant andre «Kvitungen» og «Havsel», har gitt beskjed om at de ikke ønsker å søke om å delta i årets fangst på grunn av den sterke årlige nedskjæringen av støtte til selfangstvirksomheten.

Må levere hele fangsten

Myndighetene har tatt konsekvensen av kritikken etter fjorårets fangst hvor ikke all selskinn ble tatt til levering, men droppet i Østisen:

«Dersom produkter fra selfangsten, for eksempel selskinn, kjøtt, spekk og eventuelt andre produkter, ikke føres til land og ikke tilbys mottak eller andre markedsaktører, kan Fiskeridirektoratet foreta et fratrekk i tilskudd som tilsvarer antatt markedsverdi av de aktuelle produktene», går det frem av retningslinjene for tilskuddet til selfangsten i 2021.

Årets fangst vil kunne foregå mellom 1. mars og 31. mai i østisen og mellom 10. april og 30. juni i vestisen. Kvoten er på 7000 grønlandssel i østisen og 11.548 grønlandssel i vestisen.