I ettermiddag, fredag, sparket Husøydagan i gang, og kravet fra sjømatnæringen på Senja er klar: Næringen må få stabile rammevilkår, som har et mye lengre tidsperspektiv enn det som har vært tilfelle frem til nå.

– Eksempelvis må vi få plass forutsigbarhet i spørsmålet rundt struktur under 11 meter. Siste strukturmelding kom for 16 år siden, og nå har vi hatt et debatt pågående i flere år om hva som bør skje. Likevel er ingenting avgjort. Det er på tide politikerne bestemmer seg, og legger debatten død, sier Johansen.

Samtidig påpeker han at strukturdebatten i den store sammenhengen egentlig bare er en bagatell. Det er likevel illustrerende på hvordan fiskeripolitikken styres, påpeker han. 

Husøydagan

  • Messe og folkefest med fiskerifaglig tilsnitt på Husøya på Senja. 
  • Første gang arrangert i 1990. 
  • Fikk Gro Harlem Brundtland som hovedinnleder på det tradisjonelle fiskerifaglige seminaret i fabrikkhallen til Brødrene Karlsen under EU-kampen i 1994.
  • Siden den gang har Husøydagan vært ansett som en viktig fiskeripolitisk arena.

Johansen er til daglig fiskekjøper i Botnham og styreleder i sjømatklyngen. Han understreker også at usikkerheten rundt de fremtidige rammevilkårene også får konsekvenser når aktørene eksempelvis er i kontakt med bankene.

– Vi ser at fiskerne har fått kvote, men plutselig dras eksempelvis noe av kvotene inn til rekrutterings-kvoter eller annen refordeling. Når så fiskerne møter bankene er fremtidsusikkerheten så stor at de får problemer, sier han.

I forhold til laksenæringens behov er det store byråkratiet og de mange ulike forvaltningsinstansene utfordrende.

– Alle politikerne snakker om forenkling og mindre byråkrati. Det har dessverre ikke skjedd mye her, sier han.

Johansen er også oppgitt over at myndighetene ikke er mer opptatt av næringens samferdselsbehov. Spesielt mener han situasjonen på Senja er ille. 

– Vi forventer eksempelvis ikke store og nye veier, men kommer langt med noen flere møteplasser som trailerne kan passere hverandre på. Ikke engang det er det mulig å få på plass. Vi er lei av at de ulike forvaltningsnivåene skal krangle seg imellom om ansvaret for veiene, når næringen trenger utbedringer raskt. 

Selve den store politiske fiskerdebatten mellom blant annet statsminister Erna Solberg og AP-leder Jonas Gahr Støre skjer på Husøy lørdag klokken 14.00.

?