- Vi kan lett spotte ut de som har uærlige hensikter. De kommer sjelden til oss, men vi ser dem ofte, sier Geir Hansen fra Sommarøy Cruise.

Han mener det bør opprettes et kontrollorgan som kan godkjenne de ulike aktørene innen fisketurisme.

- Da vil man ha lettere oversikt over hvem som er ærlige aktører og hvem som ikke er det. Slik det er nå blir vi alle mistenkeliggjort og det er uheldig for bransjen, sier han til Fiskeribladet Fiskaren.

Sommarøy Cruise tilbyr fisketuristene lokaler til sløying, filetering og oppbevaring av fisken. På bildet Geir Hansen. Foto: Jørn Mikael Hagen.

Gutteturer
Når vi besøker opplevelsessenteret på idylliske Sommarøy, seks mil utenfor Tromsø by, er det full aktivitet der. Alle deres ti båter er utleid til tyske og østerrikske turister som har flydd til Tromsø for en ukes fisking.

- Det er kompisgjenger som kommer for ha en skikkelig guttetur sammen. Og de storkoser seg. Vi har besøkende som har vært her ti ganger. Det må vi helt klart ta som et kompliment for senteret vårt, sier Hansen.

Og pågangen er økende. Noe det lille samfunnet med 400 innbyggere legger godt merke til. Den lokale dagligvarehandelen har sin beste sommer på mange år, og stedets eneste hotell og den lokale kroa har flere ansatte i sving for å ta hånd om turisttrafikken. 

Luksusproblem
Det bekrefter de også selv.

På Sommarøy Arctic Hotell er det stor pågang fra turister som ønsker seg til Sommarøya for å fiske.

- Ikke bare tyskere og østerrikere, men vi har jevnt stor pågang også fra nordmenn, svensker og engelskmenn, sier resepsjonssjef Eva Nilsen til FiskeribladetFiskaren.

Hun sier at hotellet ikke er stort nok til å huse alle som ønsker å bo der, men at tilreisende også kan leie rorbuer.

De har heller ikke nok båter å leie ut til alle som ønsker det.

- Så vi kan trygt kalle det et luksusproblem, sier hun.

Den store tilstrømmingen av turister til Sommarøya er svært gledelig også for dagligvarehandelen Matkroken.

- Vi merker godt at det kommer stadig flere hit, sier butikkansatt Asbjørg Nordheim.

Og det er både gledelig og avgjørende for at en dagligvarehandel på et så lite sted som Sommarøy skal klare å overleve.

- Hos oss får de alt de trenger. Både vanlige dagligvarer og utstyr til fiskeoppholdet sitt. Og de synes å være fornøyde med utvalget vårt, avslutter hun.

Gir overskuddet til eldre
- Har du inntrykk av at deres besøkende vet hvor mye fisk de kan ta med seg hjem?

- Ja, de som kommer til oss føler jeg har god kjennskap til reglene. Om ikke så henger reglene skrevet på tysk og engelsk godt synlig på veggene våre. De bruker våre lokaler til å sløye, filetere og oppbevare fisken. Og da er vi ofte sammen med dem, så vi har god oversikt. Noen kommer raskt opp i sine tillatte 15 kilo mens andre ikke gjør det. Da deler de seg imellom. Og all fisk som overskrider grensa legger vi i en egen fryser som vi deler ut til eldre beboere på Sommarøy. Det er ei populær ordning der også turistene synes det er stas og bidra, forklarer Hansen.

Om kvota blir fanget i løpet av kort tid bruker turistene resten av oppholdet på fjellturer eller dagsturer inn til Tromsø. Eller de forsøker seg på det som er den store drømmen, nemlig å fange kveite.

Fisk som overskrider turistene maksimale kvote på 15 kilo legges i en egen fryser hos Sommarøy Cruise og fordeles til eldre beboere på Sommarøy. Foto: Jørn Mikael Hagen.

Punkterte båten
- Forleden dag fikk en tysker i egen gummibåt ei kveite på kroken, men da han skulle kjøre spydet gjennom fisken presterte han samtidig å punktere båten sin, flirer Hansen.

- Da måtte vi ut å berge ham, men det endte godt. Og nå har hele følget på seks-syv bobiler kveite til hvert et måltid resten av ferien.

På kaia møter vi Andi Kalb og Markus Winder fra Østerrike. De er på fiskeferie på Sommarøy for henholdsvis tredje og andre gang. 

På årets første tur har de fått hver sin kjempetorsk på 20 og 16 kilo, samt noe mindre torsk, sei og uer. De er svært fornøyde med fangsten og antar de i løpet av tre-fire dager vil klare å fiske kvota si.

15 kilo er nok
- Hvorfor kommer dere helt til Norge for å fiske?

- Det er hobbyen vår, svarer de begge.

- Hjemme i Østerrike blir det kun elvefiske og vi får aldri fisk på denne størrelsen, sier de og holder opp torskeruggene for oss.

- Hele opplevelsen med å være her er fantastisk. Fisken smaker fantastisk, og den er svært populær som middag hjemme hos familien. 

- Er grensen på 15 kilo filet nok eller burde den vært høyere?

- Det synes vi er helt greit. Det blir mye mat å spise om vi skulle tatt mer med oss hjem, flirer de.

- Men er det lett å falle for fristelsen til å ta med mer enn tillatt kvote?

- Nei, vi forholder oss til de regler som er. Og 15 kilo filet er mye mat. Dessuten flyr vi så det ville uansett vært vanskelig å ta med seg overvekt, avslutter de.