23 år gamle Truls Johansen fra Stø i Vesterålen har vært savnet siden han forsvant på sjøen fra en småbåt sist fredag. Til sammen fire menn i to båter skal ha forlatt Skipnes i Øksnes Vestbygd natt til fredag. Da tre av mennene ble plukket opp av redningsskøyta «Knut Hoem» tidlig fredag morgen, meldte de fra at 23-åringen var savnet. Hendelsesforløpet er fortsatt uklart. 

Én varetektsfengslet

De tre mennene skal ifølge politiet ha vært i kontakt med savnede, som er fisker av yrke, tett opp mot tidspunktet da han forsvant. De ble pågrepet av politiet tirsdag. Én av dem er siktet for uaktsomt drap, de to andre siktet for å ha hensatt savnede i en hjelpeløs tilstand, eller medvirkning til dette. 

Torsdag ble de tre fremstilt for varetektsfengsling for Vesterålen tingrett. Politiet fikk kun medhold til varetektsfengsling for én av de tre mennene. Han er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll. 

Anker kjennelsen

I en pressemelding fredag skriver politiet at påtalemyndigheten vil anke kjennelsen for de to andre mennene til lagmannsretten. 

– De to mennene blir i politiets varetekt inntil avgjørelsen er tatt, opplyser Anne Margrethe Kleczka, seksjonsleder etterforskning ved driftsenhet Lofoten og Vesterålen. 

Til NRK sier Kleczka at politiet tror de tre siktede har informasjon «som kan forklare hvorfor den savnede ikke er funnet».

Også den varetektsfengslede mannen vil anke kjennelsen til lagmannsretten. 

– Dette er en tragisk ulykke. Etter vår oppfatning har det ikke skjedd noe straffbart i denne saken, sier mannens advokat, John-Petter Karlsen, til NRK. 

Politiet i Vesterålen får bistand fra Kripos i etterforskningen. Samtidig fortsetter både politi og frivillige krefter søket etter den savnede mannen.