Fem tsjekkiske fisketurister ble tirsdag stoppet med tilsammen 105 kilo fiskefilet på grensestasjonen Kivilompolo i Finnmark. De fikk forlate etter å ha vedtatt et forelegg på 10.400 kroner, skriver Vest-Finnmark politidistrikt på Twitter.

Beslaget føyer seg inn i rekken av stadig flere som blir gjort på grensestasjoner i Norge.

For smugling av fisk ut av Norge er mer omfattende enn noen gang. Hittil i år er det beslaglagt hele 5000 tonn loins på grensestasjonene i Finnmark og Troms.

- Og det er bare toppen av isfjellet. Det meste er kysttorsk og måler vi i rund vekt blir det et alvorlig stort tall. Dette må vi få inn i kvoteregnskapet, sier leder av Norges Kystfiskarlag, Arne Pedersen, til fbfi.no.

- Har dere forslag på hvordan fisketuristers fangster lettere kan kontrolleres?

- Vi har ingen konkrete forslag, men det må være et system som gir en pålitelig kontroll. For eksempel salg av fiskekort til turistene. Hver kommune har sitt eget turistkontor. Her kan det også selges fiskekort der turistene må rapportere fangsten etter endt fiske, sier han.

Også turistfiskeanleggene fortviler. Daglig leder, Ketil Voll, ved Sommarøy Cruise, uttalte forrige uke til fbfi.no at de mange useriøse aktørene ødelegger for de som driver seriøst. 

- Alle anleggene bør godkjennes og være pliktige til å melde fra til myndighetene hver gang vi har gjester som skal forlate oss. Da gjør vi vår plikt og de kan komme og kontrollere de turistene som forlater etter endt fiske, uttalte han.

Også det synes Pedersen høres ut som en god ide.

- Poenget er at det finnes ukompliserte løsningsalternativer som gjør at vi kunne fått en langt bedre oversikt over situasjonen, understreker han.

SE BILDESERIE: Fiskebeslag på norskegrensa

- Hvorfor tar ikke myndigheter grep om situasjonen?

- Fordi dette anses som et "nordnorsk" problem som ikke engasjarer politikere sentralt, avslutter han.