- Historien er ikke enestående, sukker regiondirektør, Atle Joakimsen, for tollregion Nord-Norge overfor Fiskeribladet Fiskaren.

- Vi har opplevd dette også tidligere, noe som tyder på at det er pengesterke folk som smugler fisk over norskegrensa, sier han.

Det var natt til fredag gruppen på fem fisketurister fra Tyskland ble kontrollert ved grensestasjonen Kivilompolo på grensen til Finland. I bilen ble det funnet 325 kilo torskefilet og tyskerne ble derfor ilagt en bot på 40.000 kroner.

- Den gjorde de opp der og da, sier Joakimsen.

Finansierer norgesferien
- Er dette gjengangere som tjener godt på fiskesmugling ut av Norge?

- Det er vanskelig å slå fast om de er gjengangere. Men at mange finansierer norgesferien ved å omsette den smuglede fisken i hjemlandet er det vel liten tvil om. Vi hører jo til stadighet om turister som kjøper og leier egne hus langs norskekysten og driver egne fiskecamper. Men vi har opplevd tidligere at to belgiere ble stoppet på grensen to år på rad. Ved begge tilfellene hadde de 400 kilo fiskefilet. Så det er tydelig god butikk når man velger å fortsette smuglingen også etter at man har blitt stoppet og bøtelagt, fortsetter han.

Tidligere i uken ble ytterligere fire tyskere stoppet på grensen med 100 kilo fiskefilet.

- Det viser at sesongen er i gang igjen. Faktisk litt før skjema, sier Joakimsen, som tror det blir minst like mange grensebeslag i år som rekordåret 2013.

Forventer stor grenseaktivitet
På landets fire øverste grenseoverganger i Troms og Finnmark ble det i fjor beslaglagt 4500 kilo fisk til en verdi av 330.898 norske kroner.

- Og den verdien har vi bevisst satt lav. Den reelle verdien er nok langt høyere, slår han fast overfor Fiskeribladet Fiskaren.

Til sammen utgjorde beslagene bøter på 281.700 norske kroner. Og selv om tyskerne som ble stanset natt til fredag gjorde opp for seg, er det ikke alle som gjør det.

- Tyskere og skandinavere er stort sett flinke til å betale bøtene de ilegges. Det er litt verre med øst-europeerne, forklarer Joakimsen.

Det er også tyskere som oftest blir stoppet på de fire nordligste grenseovergangene. Etterfulgt av tsjekkere og polakker. Fisken som beslaglegges kjøres bort og graves ned.

Velger overganger sørpå
- Er det fortvilende å se den omfattende smuglertrafikken over grensa?

- Tja, men vi er satt til å gjøre jobben vår og forholder oss proffesjonelt til det. Men det er jo synd at så mange velger å utfordre det norske rettssamfunnet. Særlig når vi vet at norske fiskere følges med på gjennom alle slags regelverk. I tillegg har det jo en miljømessig side med all fisken som beslaglegges og må destrueres.

- Men det vi klarer å stoppe på grensa er bare toppen av isfjellet. Mange velger nok å kjøre sørover og krysser grensen på mer trafikkerte overganger der utgående kontroller ikke er like høyt prioritert.

- Er det annet enn fisk som forsøkes smuglet ut av Norge?

- Det hender at vi også gjør store beslag av bleier og toalettpapir som er tiltenkt omsetning på det svarte markedet i Øst-Europa. Men ikke i samme omfang som fisk, sier Joakimsen.

For ordens skyld: Det er tillatt å ta med 15 kilo fisk over norskegrensa. Unntaket er om man fanger en såkalt troféfisk. Den får man ta med i tillegg til de 15 kiloene.