Nordic Aquafarms og deres datterselskap Fredrikstad Seafood har det første, og så langt eneste, landbaserte matfiskanlegget for laks i Norge. Første fase på anlegget med en kapasitet på 2.000 tonn er omtrent ferdig, og før jul skal den første laksen settes inn.

Mange planer, men lite penger

. Erik Heim is CEO of Nordic Aquafarms. Foto: Nordic Aquafarms

Tirsdag holdt grunnlegger og konsernsjef Erik Heim et foredrag under «Sjømatkonferansen 2018» som DN Konferanse, IntraFish og Sjømatrådet arrangerte i Oslo.

– De siste årene har jeg blitt kontaktet omtrent månedlig fra folk som vil sammenligne landbasert oppdrett med sjøbasert oppdrett. (..) Personlig tror jeg at det absolutt er rom for begge deler, det er ikke slik at en måte er feil, og en måte er riktig, sa Heim.

Landbasert lakseoppdrett har blitt prøvd i flere år, men det er først de siste par årene interessen har «tatt av». I Norge ble det for et par år siden åpnet for oppdrett på land uten krav til konsesjoner, noe som har ført til et rush av prosjekter. Så langt er det mange planer, men lite penger og igangsatt bygging. Altså med unntak av i Fredrikstad.

Nordic Aquafarms

  • Norsk selskap som bygger og driver anlegg for landbasert fiskeoppdrett
  • Eier 100 prosent av Fredrikstad Seafood som skal produsere laks i Fredrikstad
  • Eier 62,5 prosent av danske Sashimi Royal som produserer yellowtail kingfish (kongemakrell) i Hanstholm
  • Eier 100 prosent av Nordic Aquafarms INC som skal bygge verdens nest største landbaserte lakseanlegg i Maine, USA
  • Grunnlagt i Fredrikstad i 2014 av Erik Heim
  • Største eier i konsernet er Rasmussen–familien i Kristiansand

– Det har vært en bratt kurve for tidligere innovatører på landbasert. Samtidig er det enormt mye som skjer nå, sa Heim.

Store planer i USA

Konsernet han leder, har også virksomhet i Danmark, hvor datterselskapet Sashimi Royal produserer den marine arten yellowtail kingfish (kongemakrell) på land. Kapasiteten der er 1.200 tonn i året. 

Danmarks største landbaserte matfiskanlegg: Sashimi Royal. Foto: Pressefoto

I Fredrikstad planlegges fase 2, som vil øke kapasiteten med 5.500 tonn, samt et nytt smoltanlegg. Deres desidert største prosjekt er imidlertid i USA, nær Belfast i delstaten Maine nordøst i landet.

Det var i januar 2018 at USA–planene første gang ble offentlig kjent. Anlegget skal ferdig utbygd få en kapasitet på rundt 33.000 tonn, og koste nær 4 milliarder kroner. Rasmussen–familien i Kristiansand er blant investorene som er med på laget, i tillegg til blant annet søsknene Sundt og Wilhelmsen–familien.

Når anlegget står ferdig, vil det etter det Tekfisk kjenner til bli verdens nest største landbaserte lakseanlegg, kun slått av Atlantic Sapphires anlegg i Florida som skal bli på rundt 90.000 tonn (etter at fase 3 er fullført).

– Det vi har lært gjennom det vi har gjort til nå, er at design-prosessen av anleggene er ekstremt viktig. En må forså alle konsekvensene av de design-beslutningene vi tar. Det vil påvirke alt, også biologien, sa Heim.

Han sa også at miljøteknologi blir viktigere og viktigere.

– Det er utslipp fra landanlegg. Vi må kunne møte stadig høyere miljøstandarder i ulike steder i verden.

Penger ikke nok

Heim var også tydelig på at penger og teknologi alene ikke er tilstrekkelig for å lykkes.

– Erfaring fra drift er veldig viktig. Mange har vært entusiastiske for landbasert, men kanskje aldri gjort det før. Erfaring betyr ganske mye, sa Heim.

– Det handler om kompetanse og kunnskap. Vi har investert mye i de ansatte, sa han videre.

Flytter til USA

Heim skal selv flytte til USA, for å lede virksomheten der. Bernt Olav Røttingsnes blir ny konsernsjef fra 1. oktober.

– Første fase i USA blir med en kapasitet på 16.500 tonn. Vi er nå inne i en søknadsfase, og en tidlig prosjekteringsfase. Det er et ganske omfattende prosjekt, sier Heim. Målet er at de skal være klare til byggestart sommeren 2019.

Prosjektet har ifølge Heim sterk støtte blant politikere på alle nivåer i USA.

– USA har et stort handelsunderskudd på sjømat. De har muligheten til å øke importen, og samtidig produsere mer selv. Vi valgte Maine fordi det er rent vann der. Videre er det kaldt klima, og rundt 50 millioner mennesker i regionen. Vi kommer til å ha fokus på nordøstlige deler av USA som marked, og sende mest mulig av fisken med veitransport, sa Heim.

Se også IntraFishs videoreportasje fra Fredrikstad, og byggingen av anlegget der, fra februar 2018.