Det sier "Per" som har drevet et Fiske- og Turistsenter i Finmark i snart 20 år. Til Fiskeribladet Fiskaren sier han at årets sommer meget mulig blir hans siste. 

Han ønsker ikke å stå frem med navn fordi de han omtaler som "gangstere" tidligere har hatt en truende atferd overfor de som har forsøkt å gripe inn mot den ulovlige industrien.

- Vi utkonkurreres av utenlandske gangstere som kjøper hus langs norskekysten og etablerer tjenester som de selger svart til øvrige fisketurister. I mens sitter norske myndigheter på gjerdet og foretar seg ingenting, tordner han overfor Fiskeribladet Fiskaren.

Dreper næringa
- Alle vet om dette. Vi blir lurt, men kan ikke foreta oss noe. Om ikke Fiskeridepartementet snart griper inn dreper de hele næringa. For de ærlige aktørene blir færre og færre. 

- Vet også fisketuristene at de kjøper tjenester som ikke innrapporteres til norske myndigheter?

- Helt klart.

- Anslagsvis hvor mange av fisketuristene tror du kommer hit med uærlige hensikter?

- 99 prosent. Og de verste er tyskere og polakker. Ingen må si meg at de kjører helt til Nordkapp for å fiske 15 kilo filet, som er maks tillatte grense å ta med tilbake. Jeg har drevet med dette i 18 år, så jeg vet hva jeg snakker om, fortsetter "Per" og utdyper:

- Oppfinnsomheten deres er større enn kjønnsdrifta. Blant annet kjører de tilbake i samlet flokk og camper tett til norskegrensen. Derfra har de kontroll på om det er vakthold på de ulike tollstasjonene. Når kysten er klar dundrer de over grensa med flere titalls biler fulle av fisk.

Skulle gi lokale ringvirkninger
"Per" får støtte fra leder Hans Petter Rasmussen i Fiskarlaget Nord. 

- Det har gått over stokk og stein, sier han til Fiskeribladet Fiskaren.

- Fisketurisme var ment å skulle gi positive ringvirkninger og et tilskudd til den lokale næringen. Det er det ikke lenger, sier han og ber myndighetene ta det økende problemet alvorlig.

- Dagens regelverk er dønn naivt. De utenlandske aktørene lurer oss trill rundt. Noen firmaer er registrert i andre land. Andre er ikke registrert i det hele tatt.

- Hva kan myndighetene gjøre?

- Det er nok ingen enkel løsning på problemet. Men det er flere forhold som må sees på, og det er ikke nok at Fiskeridepartementet ser på dette alene. Problematikken må på dagsorden også høyere opp i systemet, sier Rasmussen.

Leder, Hans Petter Rasmussen, i Fiskarlaget. Foto: Bjørn Tore Forberg.

Truer kysttorskbestanden
"Per" på det omtalte fiske- og turistsenteret i Finnmark tror en krafig opptrapping på grenseovergangskontrollene samt en mangedobling på størrelsen på bøtene for de som bryter loven kan hjelpe.

- Og det må nedsettes en tvangskontroll på alle fisketurister som planlegger tur til Norge. De må sjekkes på vei inn i landet og melde utreisedato. Når de forlater er de pliktig til å stoppe i tollen. Unnlater de det får de ikke komme tilbake til Norge, foreslår han.

- I tillegg truer de kysttorskbestanden. Den er fredet, men det bryr ikke turistene seg noe om. Her må myndighetene gripe inn raskt og kraftig, og det er fullstendig ubegripelig at de ikke foretar seg noe som helst.

- Myndighetene tillater rett og slett at gangsterne kan herje fritt i våre fjorder og frata norske fiskere sitt sårt trengte levebrød. Vi har ingen moral om vi ikke griper inn overfor de lovløse tilstandene som regjerer i spekulative utlendingers regi, fortsetter han.

Kontrollerer tollerne
Regiondirektør Atle Joakimsen i Tollregion Nord-Norge ser også at det blir gjort snarlige grep fra departements side.

- Det er definitivt et tiltakende problem. Så langt i år har vi beslaglagt 2759 kilo filet på grenseovergangene i Troms og Finnmark, sier han til Fiskeribladet Fiskaren.

Og han bekrefter at også de både har sett og blitt tipset om at de "kontrolleres" av smuglerne. 

- At de sender en bil foran for å sjekke om vi har kontrollører ute er vanlig. Akkurat slik større smuglerligaer gjør over hele verden.

- Så det betyr at fiskesmuglingen er organisert?

- Man skal jo være litt forsiktig med å være bastant. Men det vi beslaglegger er pent innpakkede fiskefileter. Og mengdene er jo mye mer enn det vi normalt anser som til privat bruk, svarer Joakimsen.

Økende grensekontroll ikke nok
- Før var det flest tyskere vi stoppet på grensa. Nå er det i tillegg aktører fra hele Øst-Europa. Flere vet vi har opprettet egne ulovlige bruk og annonserer etter gjester i utenlandske aviser til opphold på fullt utstyrte norske fiskebruk. Problemet er jo at ingen av de pengene blir igjen i Norge.

Joakimsen tviler på at innskjerpet grensekontroll alene vil hjelpe så mye.

- Problemet er så stort og så økende at offentlige myndigheter nå må ta dette alvorlig, avslutter han.

Og for "Per" har det allerede gått for langt. Nå teller han på knappene om han orker å fortsette sentervirksomheten sin. 

- Jeg kjøpte ti nye båter i fjor. Fem har jeg satt på sjøen, mens jeg avventer medresten. Jegventer en gruppe russere inn på senteret som jeg vet er ærlige folk. Men når de har forlatt i juli spørs det om jeg ikke stenger for godt, avslutter han.

Regiondirektør i Tollregion Nord, Atle Joakimsen. Foto: Tollvesenet.