Derfor får ikke Troms-reder Jens Petter Kraknes ta en 54 meter lang spesielbygd krabbebåt i bruk.

Om kort tid skal Fiskeridepartementet avgjøre to klagesaker.

I fjor søkte selskapet Krabbin As i Tromsø om å få erverve krabbebåten ”Blue Dutch”. Den har senere skiftet navn til ”Polar Sirkel”. Etter planen skulle denne båten drive fiske etter kongekrabbe vest for 26-graden. Det vil si i det området norske myndigheter har sagt at det ikke skal være kongekrabber. I tillegg hadde søkeren oppgitt at de skulle drive med selfangst.

Bak selskapet Krabbin står tromsørederen Jens Petter Kraknes og et kypriotiosk selskap, Centrox Limited. Bak dette selskapet står to russere, Svetlana Selivanova og Alexander Migachev.

14. mars i år avslo Fiskeridirektoratet søknaden fra Krabbin AS.

Direktoratet viste til at ”Polar Drift” ikke hadde tillatelse til å drive selfangst og at fri fangst av kongekrabbe ikke er et tilstrekkelig godt driftsgrunnlag for en båt på 54,9 meter.

Det er Krabbin uenig i:
- ”Polar Sirkel” er et spesialfartøy for krabbefiske. Fartøyet har tidligere vært benyttet ti krabbefiske i USA. Så vidt vi vet er ”Polar Sirkel” det første havgående spesialfartøy for krabbefiske i Norge. Fartøyet har kapasitet til å frakte levende krabbe. Fartøyet har også fabrikk og frysekapasitet for ombordproduserte ferdigvarer.

Akkurat det siste punktet kan bli vanskelig for Krabbin. I går sendte fiskeridirektøren ut en forskrift på høring. Fiskeridirektøren lener seg på en uttalelse fra Stortinget og foreslår at det skal være forbudt med ombordproduksjon for fartøy som skal delta i desimeringsfiske etter konge krabber.

Direktoratet avslo søknaden fra Krabbin, som har anket saken til Fiskeridepartementet. Der er saken under behandling. I mellomtiden har det dukket opp et annet prosjekt av samme art. Et selskap under stiftelse, Spitsbergen Seafish, ønsker å innføre båten ”Auriga”.

Norges Miljøvernforbund sier i en uttalelse at Fiskeridirektoratet saboterer utrydningsfisket etter kongekrabbe ved å nekte at "Polar Sirkel" får komme inn i fisket.