Samfiske med seg selv vil fra 2026 høre fortiden til, noe som betyr at ordningen innrettes slik den opprinnelig var ment – nemlig samfiske med en yrkeskollega. Samtidig blir det ingen strukturering under 11 meter. De to vedtakene blir av mange oppfattet som ugunstige for flåtegruppen. Det er imidlertid viktig å sikre den minste flåten gunstige levevilkår, og derfor er det klokt av politikerne å ikke sløyfe hele

.

Det var knyttet stor usikkerhet rundt rammevilkårene for den minste flåten da flertallet i næringskomiteen på Stortinget

. Lite er igjen av den opprinnelige meldingen, foruten samfiske-kutt og ny inndeling etter faktisk lengde. 

Politikerne sier seg selvsagt fornøyde med resultatet, men faktum er vel egentlig at dette er et kompromiss de fire partiene Høyre, KrF, Venstre og Frp bare er sånn halvveis fornøyde med. Det er imidlertid ofte konsekvensen av slike politiske samarbeidsprosjekter.

Det kan være klokt å se på gruppeinndeling med nye øyne.

Det som imidlertid er sikkert, er at den minste gruppen, flåten under 11 meter, er den som går den mest usikre fremtiden i møte. Endringen av faktisk lengde vil tappe flåtegruppen for en rekke båter, mens alle som har bygget opp sin aktivitet rundt samfiske må de neste årene tenke nytt.

Fiskeribladet har regnet ut at

. 123 av disse båtene har en faktisk lengde over 11 meter. Men ikke alle av båtene som er over 11 meter og tilhører den minste flåtegruppen, driver samfiske. 

En ny gruppeinndeling kan derfor samlet sett føre til en reduksjon av 280 båter i denne gruppen, ved at de kan flyttes opp i gruppen over. Det kan med andre ord bety at gruppen under 11 meter vil bli dramatisk redusert i antall i årene som kommer. Det er en utvikling vi ikke kan se kysten er tjent med.

Norges Fiskarlag ønsker heller en lett struktureringsordning (2+1) for de minste. De mener politikernes vurderinger vil sette hele gruppen på vent. Laget mener dette hverken vil føre til fornying, forenkling eller forbedring, som var målet med kvotemeldingen. At Fiskarlagets modell også kan føre til en halvering av flåtegruppen, synes imidlertid ikke å bekymre Fiskarlagets leder.

Det er viktig på opprettholde en differensiert flåtegruppe, og det kan være klokt å se på gruppeinndeling med nye øyne. Den minste gruppen er viktig for svært mange kystsamfunn. Dagens praksis har imidlertid ført til et virvar av tilpasninger. Vi mener også at dagens

, og føres tilbake til slik den var ment å fungere. Men, uansett valg av løsninger, bør valgene utredes, da det vil få store konsekvenser for dem det gjelder.