Samfunnsendringene i kjølvannet av koronakrisen kan være en historisk sjanse til å skape nye lønnsomme arbeidsplasser på kysten. Blant annet bør det bli slutt på at fisk sendes kloden rundt for bearbeiding, før den sendes hjem til Europa igjen. Norge bør bruke krisen til å flagge hjem flere arbeidsplasser i sjømatindustrien.

Debatten rundt fremtiden til norsk fiskeindustri vil fort få et helt annet innhold enn tidligere. Det er nemlig mye som tyder på at en del handel, som vi tidligere har sett på som selvsagt, ikke lenger vil være bærekraftig. Koronakrisen vil endre måten vi tenker bærekraft og økonomi på. Slike endringer vil skape behov for å skape nye arbeidsplasser her hjemme. 

Årlig selger fiskerinasjonen Norge 95 prosent av all fisk vi henter opp fra havet rett ut av landet. Fisken blir bearbeidet i land som Danmark, Polen, Tyskland, Kina og Sverige i stedet for hjemme i Norge. Samtidig importerer vi store mengder billig industrifisk. 

Dagens fiskeeksport skaper nærmere 26.000 arbeidsplasser i EU. Dette er jobber som i teorien kunne blitt i Norge. Miljøpartiet de Grønne (MGD) kom i påsken derfor med et utspill om at Norge burde flagge hjem igjen både fiskenog arbeidsplassene. Partiet mener dagens fiskeeksport er en typisk «u-landsmodell», der foredling og dermed merverdi gjøres utenfor Norge.

Norge trenger færre «klippe-hverandre-jobber», og flere produksjonsjobber

Miljøpartiet de Grønne mener en bør senke momsen på bearbeidede produkter her hjemme, slik at det blir mer lønnsomt å skjære i fisken. Utspillet blir positivt mottatt av bransjen, som ser en mulighet for å skape nye arbeidsplasser. En slik momsreduksjon mener næringen kan være en fornuftig gulrot.

I dag er det 350.000 arbeidsledige i Norge, og Finansdepartementet anslår en nedgang i brutto nasjonalprodukt på 2–7 prosent i 2020. Trolig vil mange av dem som i dag er permittert i tiden fremover også bli fullt arbeidsledige. Norge bør derfor benytte sjansen til å tenke nytt. Vi trenger færre «klippe-hverandre-jobber», og flere produksjonsjobber. 

Arbeid som tidligere er blitt karakterisert som annenrangs, kan nå få en ny status. Vi bør derfor jobbe oss bort fra å være en råvareleverandør til å bli en matprodusent. Derfor er nye jobber i sjømatbransjen nødvendig skal vi komme oss gjennom krisen. 

Norge kunne solgt eksklusive matprodukter, slik franskmenn selger ost og vin. I stedet er vi blitt mer og mer råvareorientert. Norges sjømatråd har til og med regnet ut at Norge går glipp av rundt 30 milliarder kroner på ikke å bearbeide vår egen fisk.

Norge bør derfor få en næringspolitikk som bygger opp egen industri, trygger det nasjonale private eierskap, øker beredskapen, forsvar og selvforsyning. Økt matvareproduksjon vil i det perspektivet være helt essensielt. 


Næringen har tidligere pekt på høye tollmurer blant annet inn i EU som hovedargument mot denne utflaggingen av fisk og arbeidsplasser, og da er det kanskje på tide norske myndigheter tar grep som kan bidra til nye arbeidsplasser her hjemme. Lavere moms på bearbeidet mat kan være et slikt tiltak.