Torsdag valgte Sp, Ap og SV å bryte forhandlingene i Stortinget om et forlik om kvotemeldingen. Det kan skyldes grunnleggende uenighet om innholdet i meldingen, som de selv sier. Eller det kan være at opposisjonen ser sin mulighet til å gi en svekket regjeringen enda et støt.

Vil utsette behandlingen

Det har lenge vært kjent at de tre partiene er svært misfornøyde med kvotemeldingen. Det har vært et ønske om å vente med behandlingen av den inntil Riksrevisjonen har lagt fram sin rapport om norsk fiskeripolitikk. Det skal skje 28.april, altså etter at Stortinget har behandlet kvotemeldingen den 31. mars.  En annen grunn til å utsette behandlingen, er at den nye fiskeriministeren burde fått bedre tid til å sette seg grundig i sakene.

Heller ikke næringen har vært fornøyd med det som er lagt fram i kvotemeldingen. Saker næringen og den politiske opposisjon har vendt tommelen ned for, er forslaget om en statlig kvotebank, videreføring av strukturkvoteordningen og samfiskeordningen for den minste sjarkflåten. 

Forutsigbare rammevilkår 

Samtidig har næringen ønsket seg et bredt forlik om meldingen. Fiskerne trenger forutsigbare rammevilkår. De har i årevis etterlyst de lange linjene i politikken for å kunne vite hva de har å forholde seg til. Blir denne meldingen trumfet gjennom, er det ikke sikkert det vil bety forutsigbare rammebetingelser. Hvis sammensetningen i Stortinget blir en annen etter valget om to år, er sjansene store for at det da blir omkamp.

Det er ikke sikkert det endelige resultatet i Stortinget blir så langt unna det opposisjonen kan stille seg bak. Også Frp har sagt at de ikke vil gå inn for en statlig kvotebank, ingen ønsker å endre trålstigens fordeling av kvotene mellom kyst- og havflåten, og spørsmålet om samfiskeordningen er utsatt.

Svekkes ytterligere

Regjering har problemer med å få til et forlik i Stortinget. Selv om det muligens kun er snakk om justeringer i eksisterende politikk, er det ikke sikkert Sp, Sv og Ap har vært villige til å gi noe gratis. Da er de mer tjent med å svekke regjeringen ytterligere. Hverken

at regjeringen startet forhandlingene om kvotemeldingen med Frp før dem. 

Det kan også være at regjeringspartiene har beholdt for mye av saker opposisjonen ikke kan stille seg bak. Da er sjansen stor for at det blir endringer med en gang vi får et annet flertall i Stortinget enn dagens. 

For at regjeringen ikke skal bli enda mer skadeskutt enn den allerede er, blir dette kanskje en melding som ikke tar de store endingene. Uansett har prosessen rundt kvotemeldingen vist at næringen er rimelig fornøyd med mye av de eksisterende reguleringene.