Regjeringen har fått mye kritikk for å fjerne det såkalte føringstilskuddet i fiskerinæringen, men få kan ha forstått de reelle konsekvensene av forslaget.

Blant annet kan Træna komme til å miste 150 arbeidsplasser. At minipartiene Venstre og KrF kan gå god for en slik . Føringstilskuddet må videreføres, men samtidig få en annen innretning.

Fiskeribladet har gått igjennom fordelingen av tilskuddet, og det er ikke vanskelig å slå fast at konsekvensene kan bli dramatiske. Spesielt området Sør-Trøndelag til Helgeland vil bli rammet hardt. På Træna bor det i dag 480 mennesker. Føringstilskuddet vil dermed kunne avgjøre fremtiden til kommunen. Dette gjelder også for flere andre fiskemottak og lokalsamfunn.

Regjeringen spiller hasard med kystsamfunnene.

Statsråden vil at salgslagene skal betale regningen, men det har de allerede påpekt er umulig. Det finnes ikke 23 millioner til denne jobben.

Og det tviler vi på at fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) ønsker. Nedsiden ved å kutte føringstilskuddet er med andre ord så store at det kan virke som om statsråden .

Konklusjonen må bli at føringstilskuddet videreføres, men at det bør få en annen innretting. I dagens ordning forsvinner mye av pengene til store milliardkonsern, som nok vil slite langt mindre med kutt i offentlig tilskudd enn det de mindre selskapene vil gjøre. Noen av dem går nemlig knapt rundt økonomisk. 

Det viser at ordningen må innrettes både geografisk, og kanskje behovsprøves. Eksempelvis kan vi stille spørsmål om det er klokt å støtte transport mellom selskapers ulike avdelinger. Samtidig er det områder på kysten som er helt avhengig ordningen, og kuttes tilskuddet legges de døde. Med det perspektivet er det altfor lettvint å avskrive ordningen. Tilskuddet er målrettet distriktspolitikk. Vi håper ikke regjeringen er villig til å spille hasard med enda flere småsamfunn på kysten.


Ystmarks feilslåtte strategi

Sjømat Norges kamp mot grunnrente endte med totalt mageplask, og det er ikke vanskelig å slå fast at toppleder Geir Ove Ystmarks strategi var totalt feilslått. Som gammel Venstre-ordfører burde han visst bedre. Han burde vært mer smidig, og heller fått med seg oppdrettsselskapene i et ja til arealavgift. Han av alle burde forstått at det hadde skapt større legitimitet og positivitet lokalt. Istedenfor har han kjempet en tapt kamp. I verste fall ender Ystmarks kamp mot vindmøllene også med grunnrente for fiskerne. Så galt kan det altså gå.