Nå satser Equinor på havvind, enten ved etablering av såkalte flytende turbiner (Hywind) eller bunnfaste turbiner. Selv om Hywind kalles flytende, er de selvfølgelig forankret i havbunnen med fire solide ankre. 

Equinor har regjeringens og de øvrige politiske partienes velsignelse med gigantsatsingen på Hywind Tampen. Det er jo her snakk om det første store grønne prosjektet på sokkelen som ene og alene årlig vil minske utslippene av CO>CO2 med cirka 200.000 tonn.  

Midt i trålfeltet

Statlige milliarder i støtte direkte og indirekte satses nå på prestisjeprosjektet Hywind Tampen. Equinor slipper unna med mindre enn 9 prosent av investeringskostnaden. Om prosjektet godkjennes av EØS/Esa er imidlertid helt åpent med de økonomiske rammene som legges med så mye statlig støtte, og ingen utsikt i overskuelig framtid til overskudd i kraftproduksjonen ved Hywind Tampen. Vi får se. Enova som håndterer dette, har sendt søknaden. Vi får håpe det går i orden. Det kan bety mye for landets omfattende leverandørindustri.

Harald Østensjø, tidligere daglig leder i det som før het Sør-Norges Trålerlag, og siden rådgiver i Fiskebåt. Østensjø ble takket av i Fiskebåt i 2017, og pensjonerte seg i 2017. Foto: Einar Lindbæk

I iveren etter å få dette prosjektet til på rimeligste vis, ser det dessverre ut for at Equinor helt har glemt at fiskerne har drevet næringsvirksomhet både på Tampen i mange hundre år, og gjør det fremdeles med stor suksess. På Tampen fiskes det makrell, sild, kolmule, øyepål, hestmakrell, sei og annen kvitfisk for flere hundre millioner kroner årlig. Det er m.a.o. en ikke liten melk- og brødforretning fiskerne eventuelt må gi opp om Hywind Tampen legges der Equinor ønsker, midt i trålfeltet.

Ikke hensyntatt

Equinor ønsket for mange år siden å flytte havvindturbinen Hywind som står mellom Karmøy og Utsira, og som har vært en suksess. Stedet Equinor (Statoil den gang) ønsket å sette turbinen var også da midt i fiskefeltet, og prosjektet ble derfor oppgitt etter flere møter og diskusjoner med fiskerne som blant andre undertegnede var med på. Overraskelsen hos fiskerne var derfor stor da man plutselig ble klar over at Equinor ønsket å etablere det store Hywind Tampen midt i trålfeltet. 

Men klok av skade engasjerte Norges Fiskarlag seg aktivt i saksbehandlingsprosessen helt siden oppstart av planleggingen av Hywind Tampen. Fiskarlaget har gitt innspill om fiskeriinteressene til både utredningsprogrammet og selve konsekvensutredningen. De har imidlertid erfart at innspillene hverken er blitt konkret vurdert eller hensyntatt. Plasseringen av Hywind Tampen som Equinor ser ut til å fastholde trass i fiskernes innsigelser og endringsforslag, vil effektivt sperre av alt bunnfiske i sjiktet 245 til 320 meter under havets overflate. Fisket foregår i Eggakanten, i skråningen ned mot dypet. Og det er her Hywind Tampen foreslås lagt. Fiskerne har foreslått en dreining slik at anlegget vil ligge parallelt med trålvirksomheten. Derved unngår man at trålfeltet sperres.

Alvorlige bekymringer

Equinor har, overfor myndighetene og politikerne, både under- og feilkommunisert konsekvensene for fiskeriene. I møte 9. oktober 2019 med olje- og energiministeren og fiskeri- og sjømatministeren, tok Norges Fiskarlag opp sine alvorlige bekymringer for Equinors manglende ivaretagelse av fiskeriinteressene i planleggingen av Hywind Tampen. Dette ble fulgt opp med et omfattende og detaljert brev datert 24. oktober 2019 som lister opp hvorfor Norges Fiskarlag er bekymret for fiskernes rettssikkerhet i denne saken. 

OED må rydde opp

Equinor leverte den 11. oktober 2019 søknad til Olje- og energidepartementet (OED) om endringer i Plan for utbygging og drift (PUD) av Hywind Tampen. Der skal de nå behandle dette samt konsekvensutredning som ligger til grunn for PUD. I dette må OED også vurdere om Equinor har overholdt sin utredningsplikt. Etter hva jeg forstår ut fra hva Norges Fiskarlag skriver, har ikke Equinor overholdt sin utredningsplikt. Det er derfor alvorlige anklager Norges Fiskarlag retter mot Equinor i denne saken. OED er derfor nødt til å rydde opp, slik at prestisjeprosjektet Hywind Tampen blir realisert på en måte som gjør at ikke går nevneverdig negativt ut over fiskernes næringsutøvelse. Noe annet er utenkelig.